Linkovi

Ković: Srpska dijaspora nastoji da Srbe uključi u politički proces Amerike


Američko udruženje pravnika osnovalo je 1990. godine “Istočnoevropsku pravnu inicijativu” sa ciljem da pomogne državama u istočnoj Evropi u sprovodjenju reformi pravosudnog sistema. Već godinama se tim zemljama pruža pomoć, nude iskustva i ekspertize. Ovdašnji advokati to rade dobrovoljno. Jedan od njih je američki Srbin, Robert Ković - advokat i član gradskog veća Ridžfilda u državi Nju Džersi.

Ković: Ja sam možda jedini američki advokat srpskog porekla koji aktivno učestvuje u tom programu, uglavnom zbog mojih veza sa tom zemljom, mog porekla i poznavanja jezika. Ja posećujem Srbiju često i saradjujem u programu pravosudnih reformi te zemlje. Angažovan sam u pružanju pravne pomoći vladinim strukturama i raznim institucijama Srbije u domenu restrukture pravnog sistema i nastojanja te zemlje da ostvari neke od svojih političkih i društvenih ambicija. Kao što znate, preduslov za razvoj i stabilnost svakog sistema je pravna država sa stabilnim legalnim sistemom. Ja lično, i drugi članovi srpske dijaspore, posebno profesionalno osoblje, nastojimo da ponudimo “starom kraju” svoju ekspertizu i pomoć, jer, smatramo, da je to potrebno toj zemlji.

Glas Amerike: Koje konkretne koristi su do sada ostvarene za Srbiju i njen pravni sistem?

Ković: Mi nastojimo da upoznamo tamošnje ljude u pravnoj profesiji sa drugačijom pravnom filozofijom, kao što je naša. Mi ukazujemo, na primer, na važnost profesionalizma kao ključne komponetu te profesije; na potrebu konstantne obuke advokata i sudija; na poštovanje i striktnu interpretaciju zakona, na nezavisnost sudstva i slično. To će, izmedju ostalog, doprineti većem integritetu sudstva i pravičnijem i slobodnijem društvu.

Glas Amerike: Da li ste aktivno uključeni i u nekim drugim projektima ili organizacijama?

Ković: Sada sam angažovan na organizovanju “ Srpsko-američkog demokratskog udruženja ” u državama Njujorku i Nje Džersiju, gde imate veliki broj Srba. Nastojimo da te ljude usmerimo ka aktivnijem političkom angažmanu ovde, pa i u Srbiji, i da na taj način vrše odredjen uticaj na obe strane. Pored toga, ja lično nudim svoju političku i pravnu ekspertizu, i kao član gradskog veća Ridžfilda i kao pravnik. Istovremeno nastojim da prilikom poseta srpskih političara SAD omogućim tim osobama kontakte sa američkim zvaničnicima. Dakle, srpska dijaspora nastoji da ovdašnje Srbe uključi u politički proces Amerike i da budu tešnje povezani sa matičnom zemljom.

XS
SM
MD
LG