Linkovi

Četa marinace ubila 15 iračkih civila bez ikakvog opravdanja?


U dva izveštaja američkih medija navodi se da se očekuje da će istraga o smrti najmanje 15 iračkih civila u jednom incidentu u novembra prošle godine, zaključiti da su te ljude pobili američki marinci.

U izveštajima “ Njujork tajmsa” i novinske agencije Asošijeted pres, navode se izjave neimenovanih funkcionera da se istraga kreće u pravcu zaključka da je četa marinace pobila civile bez ikakvog opravdanja. Funkcioneri su izjavili da počinioci, ukoliko se to dokaže, biti kažnjeni. Medjutim, funkcioneri, među kojima i portparol Pentagona Erik Raf, nisu hteli zvanično da komentarišu, s obzirom da istraga još nije završena.

“Naš stav je da je istraga još u toku. Jednostavno nećemo da komentarišemo ono što se tvrdi. Sačekaćemo da se završi istraga, a onda, kada činjenice budu poznate, razmotrićemo raspoložive podatke.”

Portparol je rekao da veruje da se istraga bliži kraju, ali da ne veruje da će odmah biti izdato bilo kakvo saopštenje. Ipak, kada je obavešten o istrazi, senator Džon Vorner je rekao da “postoje činjenice koje potkrepljuju” tvrdnje da su marinci pobili civile bez ikakvog povoda. U incidentu novembra prošle godine u iračkom mestu Hadita, jedan marinac je poginuo u eksploziji bombe postavljene pored puta.

Multinacionalna komanda je prvo objavila da su u istoj ekspliziji poginuli i civili. Kasnije, vojska je saopštila da su civili poginuli u unakrsnoj vatri, ali lokalni stanovnici tvrde da su marinci pobili civile prilikom potere za teroristima koji su podmetnuli bombu. U nekim izveštajima se navodi da su poginula čak 24 civila, a ne 15 kako je saopštila vojska. Pored toga, komanda u Iraku je saopštila da vodi istragu o još jednom incidentu u koji su umešani marinci. Navodi se da su marinci prošlog meseca ubili jednog iračkog civila u blizini mesta Hamandije, zapadnbo od Bagdada. Ta istraga tek počinje. Mada nijedna od tih tvrdnji nije dokazana, komandant marinskog korpusa, general Majkl Hegi, otputovao je u Irak da bi vojnicima govorio o vrednostima za koje se treba zalagati. Prema saopštenju koje je izdala njegova kancelarija, general će podsetiti marince da koriste minimalnu snagu i da ”beskompromisno čuvaju lični integritet” - čak i u žaru borbe.

XS
SM
MD
LG