Linkovi

Vujanović i Tadić: Srbija i Crna Gora bliske i prijateljske države


Predsjednik Srbije Boris Tadić boravi danas u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, nakon što su njeni građani na referendumu izglasali nezavisnost. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i Srbije Boris Tadić, saglasni da treba učiniti sve da odnosi dvije države budu primjer u regionu.

"Srbija i Crna Gora biće bliske i prijateljske države, koje treba da pronađu zajednički, politički, diplomatski i prije svega, ekonomski intees", kazali su Vujanović i Tadić, nakon razgovora u Vili "Gorica".

Srpski predsjednik Boris Tadić izjavio je da će svi državni organi Srbije, uključujući i Vladu premijera Vojislava Koštunice, priznati konačni referendumski rezultat. On je rekao da odnose Crne Gore i Srbije treba što prije definisati u skladu sa novom realnošću.

Vujanović je saopštio da je ocijenjeno da odmah nakon formalnog proglašenja crnogorske nezavisnosti nadležnost Vrhovnog savjeta odbrane treba prenijeti na Crnu Goru i Srbiju. Dvojica predsjednika naglasili su da u odbrambenoj i diplomatskoj sferi postoje zajednički interesi, ali nijesu posebno konkretizovali modalitete takve eventualne saradnje.

Marović i Tadić: Što prije organizovati dogovore

Predsjednici Državne zajednice Svetozar Marović i Srbije Boris Tadić, saglasili su se danas da je po objavljivanju konačnih rezultata referenduma neophodno što prije organizovati dogovore Srbije i Crne Gore o transferu nadležnsti Državne zajednice.

Oni su tokom razgovora u Podgorici ocijenili da je referendumski proces u Crnoj Gori protekao u miru i u demokratskoj atmosferi, što su potvrdile i relevantne međuanrodne institucije.

Đukanović i Tadić: Graditi najbolje odnose

Crna Gora i Srbija treba da grade najbolje odnose, u interesu građana dvije države i ostvarivanja njihovih evropskih i evroatlanskih ciljeva, ocijenili su danas crnogorski premijer Milo Đukanović i predsjednik Srbije Boris Tadić. Zahvaljujući na posjeti Tadića, Đukanović je ukazao da je višestruko dobro što je pitanje nezavisnosti, koje je u dužem periodu opterećivalo ukupnu crnogorsku javnost konačno riješeno.

"On je posebno podvukao da je referendum i većinsko izražavanje volje građana za nezavisnost protekao besprekorno u skladu sa usaglašenim pravilima i međunarodnim standardima, da je to u najvišem interesu evropske budućnosti Crne Gore i njenog ubrzanog uključivanja u evropske i evroatlanske integracije", kaže se u saopštenju.

Obostrano je konstatovano je da je nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore izuzetno važno poslati pozitivne poruke ukupnoj evropskoj javnosti o otvorenosti i spremnosti Crne Gore i Srbije da na bazi istorijskih i tradicionalnih veza grade najbolje moguće odnose. "To će biti u interesu građana dvije države i ostvarivanja njihovih evropskih i evroatlanskih ciljeva".

Tadić pohvalio Bulatovića na odgovornom držanju u postreferendumskoj noći

Predsjednik Srbije Boris Tadić i lider bloka za zajedničku državu Predrag Bulatović danas su se u razgovoru u Podgorici saglasili da odnosi Srbije i Crne Gore treba da budu najbolje mogući. Tadić i Bulatović su istakli potrebu da se stabilizuju okolnosti i smire strasti posle održanog referenduma u Crnoj Gori. Predsjednik opozicione Socijalističke narodne partije i koordinator stranaka za zajedničku državu Predrag Bulatović upoznao je danas predsjednika Srbije Borisa Tadića sa prigovorima na referendumski proces. Bulatović je Tadiću, kako je saopšteno iz SNP, prenijeo stav da bi Evropska unija morala da stavi pečat na rezultate referenduma ako članovi crnogorske Republičke referendumske komisije iz bloka partija za zajedničku državu ne prihvate njen konačan izvještaj o referendumu. Tadić i Bulatović su, prema saopštenju, razgovarali i o implikacijama referenduma na odnose izmedju Crne Gore i Srbije, kao i o uticaju tih rezultata na političku scenu u Srbiji i Crnoj Gori. Tadić je upoznao Bulatovića sa sadržajem razgovora koje je prethodno danas vodio sa predsjednikom državne zajednice SCG Svetozarom Marovićem, crnogorskim premijerom Milom Djukanovićem i predsednikom Filipom Vujanovićem. Tadić je pohvalio Bulatovića na veoma odgovornom držanju u postreferendumskoj noći.


XS
SM
MD
LG