Linkovi

Senat potvrdio nominaciju Majkla Hejdena za novog direktora CIA-e


Senat je potvrdio nominaciju generala Majkla Hejdena za novog direktora Centralne obaveštajne agencije uprkos izraženim zabrinutostima oko programa prisluškivanja telefonskih razgovora američkih gradjana, koji je Hejden nadzirao u svojstvu direktora Nacionalne bezbednosne agencije.

Predsedniik Buš je odmah pohvalio odluku Senata, rekavši da je general Hejden patriota i da ga njegvo bogato iskustvo, odanost i znanje čine pravom osobom za položaj direktora CIA-e. Republikanskii sentor, Pet Roberts, predsedavajući senatskog odbora za obaveštajnu delatnost, koji je prethodno preporučio da se potvrdi nominacija generala Hejdena, reagovao je na sličan način.

«On je izuzetno kvalifikovan za ovaj položaj. On je istaknuti vladin službenik koji je služio ovoj zemlji preko 35 godina.»

General Hejden je do sada bio zamenik nacionalnog direktora svih američkih obaveštajnih agencija, Džona Negropontea. Senat je glasao za njegovu potvrdu sa 78 glasova za - prema 15 glasova protiv, uprkos primedbama da je u svojstvu direktora Nacionalne bezbednosne agencije, od 1999. do 2005. godine, nadzirao kontroverzni program prisluškivanja telefonskih razgovora američkih gradjana. Kritičari, medju kojima je i demokratski senator iz Oregona, Ron Vajden, doveli su u sumnju legalnost tog programa.

«Obelodanjene su informacije koje su bile povod ozbiljnim pitanjima o tome da li je General Hejden prava osoba za mesto direktora CIA-e, pitanjima o njegovom kredibilitetu, o njegovom razumevanju i poštovanju ustavnih odredbi i principa odgovornosti u vladi.»

Kontroverzni program u okviru kojeg su prisluškivani telefonski razgovori Amerikanaca sa osumnjičenim teroristima u drugim zemljama zaobilazi specijalni sud, čije bi odobrenje po zakonu bilo potrebno. General Hejden je tokom pretresa o potvrdi njegove kandidature nastojao da uveri senatore, da će, iako je vojno lice, u svojstvu direktora CIA-e, koja je civilna agencija, delovati nezavisno od Pentagona. On je takodje obećao da će nastojati da obnovi moral službenika CIA-e, koji je bio uzdrman neuspesima agencije da otkrije i spreči terorističke napade 11. septembra 2001, kao i propustima uoči rata u Iraku 2003. godine.


XS
SM
MD
LG