Linkovi

Džordž Buš i Toni Bler održali zajedničku konferenciju za novinare u Beloj kući


Tokom susreta u Vašingtonu američki predsednik Džordž Buš i britanski premijer Toni Bler priznali su da ima poteškoća u iračkom ratu i apelovali su na međunarodnu zajednicu da podrži novu iračku vladu.

Tokom 50-to minutne zajedničke konferencije za novinare u Beloj kući dva lidera su izjavila da je tokom invazije, kao i tokom rata u Iraku bilo neslaganja i grešaka, ali su obećali da će koalicione snagre i nova iračka vlada uspeti.

”Osnivanje nove vlade predstavlja novi početak za Irak i novi početak za saradnju Iraka i naše koalicije. Sjedinjene Države i Britanija će sarađivati u nastojanjima da pomognu toj novoj demokratiji da uspe“, rekao je predsednik Buš.


Premijer Bler je izjavio da su mu tokom nedavne posete Bagdadu irački zvaničnici puno puta ponovilili da su koalicione snage potrebne i poželjne i da ne bi trebale uskoro da se povuku.


”Zaključio sam da su tamošnji izazovi jako veliki, ali sam takođe sigurniji nego ikada da se sa time moramo suočiti“, rekao je premijer Bler.

Predsednik Buš je izjavio da će se najviši predstavnici američke vojske u Iraku dogovarati sa još uvek neimenovanim ministraom odbrane o potrebnom broju koalicionih vojnika.

Upitani o propustima u iračkom ratu, premijer Bler je rekao da su koalicione snage možda mogle bolje da procene snagu pobunjenika koji se protive demokratskom procesu. Predsednik Buš je odgovorio da žali zbog nekih od svojih izjava, poput one kojom je izazivao iračke pobunjenike da se ”pokažu na bojištu.” Međutim predsednik Buš je rekao da je najveća greška Sjedinjenih Država bila skandal u iračkom zatvoru Abu Graib.

Odgovarajući na pitanje o Iranu predsednik Buš je izjavio da Iran mora prestati da obogaćuje uranijum ako želi paket ekomnomskih olakšica i da je izbor sada na iranskim liderima, jer se Teheran kako je rekao udaljio od pregovaračkog stola. Predsenik Buš je dodao da je strašna i pomisao na Iran koji raspolaže nuklearnim oružjem.


XS
SM
MD
LG