Linkovi

Presuda bivšim čelnicima Enrona: Krivi za prevaru i konspiraciju


Porota na suđenju za prevaru i konspiraciju u kompaniji «Enron», proglasila je bivšeg predsednika kompanije Kena Leja krivim po svih šest tačaka optužnice, a bivšeg generalnog direktora Džefa Skilinga - po 19 od ukupno 28 tačaka optužnice. Obojica su sada suočena sa mogućom doživotnom zatvroskom kaznom, ali – kako iz Hjustona izveštava novinar Glasa Amerike Greg Flakus – njihovi branioci najavljuju žalbe.

Posle svega šest dana razmatranja, «Enronova» porota se vratila u sudnicu da bi saopštila odluku. Ken Lej je duboko uzdisao slušajući odluku, dok je Džef Skiling gledao u pod i ćutao. Federalni tužilac Šon Berkovic je pozdravio odluku porote.

«Porota se oglasila i uputila nepogrešivu poruku poslovnim liderima širom zemlje: ne možete da obmanjujete deoničare, ne možete da se stavite ispred interesa zaposlenih, bez obzira koliko ste bogati i moćni, morate se povinovati pravilima.»

Međutim, branioci ne smatraju da im je posao završen. Branilac Džefa Skilinga, Denijel Petroseli, izjavio je da je odluka porote samo početak još jedne duge pravosudne bitke.

«Očigledno, nije ispalo onako kako smo se nadali. Ali to ne menja naš stav prema onome što se dogodilo u ‘Enronu’ i svakako ne menja naš pogled na nedužnost Džefa Skilinga.»

Petroseli je rekao da će podneti «punu i energičnu žalbu», ali nije objasnio na kojim osnovama. Skiling je rekao da je spreman da nastavi pravosudnu bitku.

«Moramo da se vratimo na početak i razmislimo o svemu. Očigledno, razočarani smo, ali to je način na koji sistem funkcioniše.»

Tokom četvoromesečnog suđenja, Lej i Skiling su tvrdili da nisu znali ništa o nepoštenim finansijskim shemama koje su se sprovodile u «Enronu». Oni su za prevaru okrivili bivšeg finansijskog direktora Endrua Festoua, a propast «Enrona» pripisali panici na tržištu, izazvanoj negativnim člancima u publikacijama kao što su «Forčun» i «Vol strit džornal». Obraćajući se novinarima posle nastupa u sudu, porotnici su rekli da nisu prihvatili tu odbranu, objasnivši da su Festou i drugi bivši direktori koji su svedočili na osnovu sporazuma sa vlastima, sasvim dosledno ispričali šta se dogodilo, tako da Lejova i Skilingova odbrana nije mogla da se održi.

XS
SM
MD
LG