Linkovi

Britanski premijer Toni Bler u Beloj kući: Fokus na aktuelna zbivanja u Iraku


Američki predsednik Džordž Buš sastaje se u Beloj kući sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, koji će ga obavestiti o detaljima svoje posete Iraku.

Portparol Bele kuće preneo je da će na radnoj večeri, i u toku sutrašnjih sastanaka, dvojica lidera razmotriti obuku i spremnost iračkih trupa, kao i pitanje razvoja vladinih institucija u Iraku. Predstavnik administracije upozorio je da ne treba očekivati da Buš i Bler definišu bilo kakav raspored za povlačenje američkih ili britanskih vojnika iz Iraka.

U toj zemlji trenutno je rasporedjeno najmanje 132,000 američkih i 8,000 britanskih vojnika. I Buš i Bler izloženi su pritisku javnosti da povuku vojnike iz Iraka. Oba lidera doživela su pad popularnosti upravo zbog Iraka, koji potresa pobuna i versko nasilje od invazije koju su predvodile SAD 2003. godine.

U Iraku je i u četvrtak nastavljeno nasilje. Pobunjenici su ranili visokog funkcionera ministarstva odbrane u Bagadadu, dok su u Dudžailu oteli troje ljudi, medju kojima i jednog sudiju. Takodje su pronadjena tela najmanje šestoro Iračana izrešetanih mecima, na kojima se vide tragovi mučenja. Osim toga, u bombaškim napadima ranjeno je najmanje 11 ljudi u Bagdadu.

Novi irački premijer Nuri al-Maliki ocenio je da će iračke snage biti u stanju da preuzmu održavanje bezbednosti u zemlji u roku od godinu i po dana. Medjutim, u novoformiranoj vladi još nisu popunjena mesta ministara odbrane i unutrašnjih poslova.

Najavljeno je i da će iranski šef diplomatije Manučer Motaki u petak posetiti Bagdad, što je prva poseta jednog visokog iranskog zvaničnika Iraku u gotovo godinu dana.

XS
SM
MD
LG