Linkovi

Džekson: Za Vašington je pitanje Kosova odvojeno od crnogorskog referenduma


“Prema stavu Vašingtona, pitanje Kosova je sasvim odvojeno od crnogorskog referenduma” , rekao je direktor Projekta za demokratije u tranziciji Brus Džekson (Bruce Jackson) u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem. Džekson se prvo osvrnuo na moguće posledice referenduma na Srbiju.

DŽEKSON: Ishod referenduma bi trebalo da olakša neke stvari za Srbiju. Federalni sistem državne zajednice Srbije i Crne Gore bio je destruktivan za aspiracije Srbije. Dijalog jedne funkcionalne srpske vlade sa Evropskom unijom bi mogao da bude daleko lakši bez Crne Gore i da ubrza šanse Beograda za ulazak u Evropsku uniju.

GLAS AMERIKE: Da li očekujete neke posledice u regionu, posebno u pogledu Kosova?

DŽEKSON: Prema stavu Vašingtona, pitanje Kosova je sasvim odvojeno od crnogorskog referenduma. Pregovori o konačnom statusu Kosova neće biti ubrzani ili usporeni, već će se odvijati u skladu sa dogovorenim kalendarom i opredeljenjem Kontakt grupe i UN. Dogovor o održavanju referenduma je postignut pre tri godine i sem još jedne nezavisne države u tom regionu ne vidim neke probleme. Što se tiče Kosova, postoji zamah u pravcu nezavisnosti i većina analitičara očekuje da će do kraja ove godine, ili početkom iduće, ta pokrajina dobiti neki vid nezavisnosti pod medjunarodnim starateljstvom. To će medjutim zavisiti od toga u kojoj meri će kosovskve vlasti biti spremne da osiguraju prava manjina, obezbede srpska istorijska zdanja, crkve i manastire, što će Priština morati da dokaže na terenu.

GLAS AMERIKE: Da li će Crna Gora moći da ekonomski opstane i kakve ima šanse da bude primljena u UN, Evropsku uniju i NATO?

DŽEKSON: Medjunarodna zajednica je omogućila Crnoj Gori da napravi izbor na referendumu. Ali, taj izbor ne znači automatski i obezbedjenu budućnost i ta zemlja će morati da ubedi medjunarodne institucije, počevši sa UN, da ispunjava odredjene standarde da bi bila prihvaćena u UN. Na ekonomskom planu, Crna Gora ima izvesne prednosti, kao što je turizam, a već je u eurozoni i ako se prosperitet iz južnog dela Hrvatske proširi i na crnogorsko primorje, to bi bio značajan doprinos crnogorskoj privredi.

GLAS AMERIKE: Šta mislite o stvarnaju mini država u jugoistočnom delu Evrope ?

DŽEKSON: Do sada je stvaranje mini država ograničeno na prostor bivše Jugoslavije, kao rezultat ratova nakon raspada te zemlje. Mislim da trend prema stvaranju manjih država u medjunarodnom sistemu ne bi bio pozitivan uglavnom zbog ekonomskih razloga i komplikovanja političkih situacija. Medjutim, jugoistočna Evropa je jedinstvena, i kao što znate, Evropska unija je obećala članstvo tim zemljama u skladu sa Solunskim kominikeom, a da li će one ući u Uniju kao 6 ili 7 zasebnih zemalja, ili jedna zemlja, nije toliko relevantno.

XS
SM
MD
LG