Linkovi

Amerilčki analitičari o podeli i uslovnoj nezavisnosti Kosova


Razgovori Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova, koji se od februara vode u Beču uz posredovanje medjunarodne zajednice, do sada nisu dali značajnije rezultate. Novinar Glasa Amerike, Ivana Kuhar, razgovarala je o mogućem ishodu ovih razgovora sa dvoje vašingtonskih analitičara.

Nezavisni politički analitičar i bivši ambasador, Morton Abramovic, priznaje da je situacija na Kosovu složena, ali smatra da region mora da ide napred zbog čega je neophodno da se do rešenja za Kosovo dodje što pre. Prema Abramovicu, nezavisnost Kosova je takoreći neizbežna, pošto duboko ukorenjeni animoziteti isključuju mogućnost funkcionalnog jedinstva u pokrajini.

«Zbivanja tokom protekle decenije učinila su, po mom mišljenju, bilo kakvu vezu sa Srbijom, nemogućom»

Heli Dejl, iz vašingtonske fondacije «Heridtidž», medjutim, smatra da nezavisnost Kosova nije svršeni čin. Ona ukazuje da bi zapadne zemlje trebalo da postave uslove za moguću nezavisnost Kosova u vidu dokazane sposobnosti vlade Kosova da zaštiti srpsku manjinu. Medjunarodni standardi u pogledu zaštite prava manjina, koji su zahtevani u drugim delovima bivše Jugoslavije, trebalo bi da budu ispoštovani i na Kosovu, ukazuje Heli Dejl.

«Ako zahtevamo to u drugim delovima Balkana, trebalo bi da tražimo istu stvar i na Kosovu. U stvari, trebalo bi da uslovimo nezavisnost Kosova dokazivanjem odredjenog nivoa političke zrelosti koji bi omogućio egzistenciju manjinama,» kaže Heli Dejl.

Morton Abramovic ukazuje da vlada Kosova za sada nije položila ispit u pogledu zaštite prava manjina, ali dodaje da zapadne zemlje vrše pritisak kako bi se situacija poboljšala. Sa druge strane, šestočlana Kontakt grupa za Kosovo odlučno se protivi bilo kakvoj ideji o podeli Kosova. Heli Dejl, medjutim, ukazuje da tu ideju ne bi trebalo unapred odbaciti.

«Mislim da to nije najbolji način. Ako se ispostavi da kosovski Albanci ne mogu da žive zajedno sa Srbima, bilo bi potrebno da znaju da je podela moguća. Ne bih potpuno isključila tu ideju. Sve zavisi od toga da li Albanci mogu da prihvate Srbe kao manjinu,» zaključuje Heli Dejl.

XS
SM
MD
LG