Linkovi

Zašto se radikalni islam širi Starim kontinentom


Širenje radikalnog islamizma u Evropi je rezultat propale politike asimilacije, smatra američki analitičar i autor Frensis Fukujama. Već je možda kasno, ali Evropljani moraju da preispitaju svoj prilaz multikulturalizmu i značenje svoje moderne, liberalne kulture. Nedavno je na univezitetu Džons Hopkins održan skup na temu ”Islamizam u Evropi“.

Naučnici i političari su zapanjeni novim, zabrinjavajućim fenomenom -- porastom popularnosti oštre, antizapadne vrste islamskog radikalizma medju mladim evropskim muslimanima, od kojih su mnogi rodjeni na Zapadu, u dobro obrazovanim, imućnim i sekularnim porodicama. Lorenco Vidino, italijanski stručnjak za terorizam i autor knjige ”Al Kaida u Evropi“ smatra da je u nekim zapadnoevropskih zemalja radiklani islamizam postao nova forma protestne kulutre mladih.

Ta protestna kulutra stapa elemente islamskog fundamentalizma sa elementima urbane geto kulture, dosta slične američkoj. Nedavno sam razgovorao sa jednim francuskim obaveštajcem koji kaže da se mladi iz sredina sa većinskim muslimanskih stanovništvom u Francuskoj oblače mahom kao reperi, da puše marihuanu i piju alkohol, ali i da istovremeno gledaju vidoe spotove džihadista i fotografije bin Ladena na svojim skupim mobilnim telefonima.

Lorenco Vidino ukazuje da je popularnost islamizma medju mladim muslimanima u Evropi rezultat kulturoloških, a ne ekonomskih faktora. Globalni islamizam izgleda da nudi rešenje za krizu identiteta koju imaju mnogi mladi iz imigrantskih porodica. Koautor knjige ”Sledeći napad: budućnost rata protiv terora i strategija ispravnog pristupa“ Danijel Bendžamin izjavio je na konferenciji da evropska muslimanska mladež, kao i mnogi mladi današnjice, traga za identitetom. Tradicionalna nacionalna pripadnost u Evropi još uvek je povezana sa etničkim identitetom, a mladi muslimani se osećaju otudjenim i etnički i nacionalno.

Osećaju se izopštenim, otudjenim od kulture svog porekla. Mislim da, barem za sada, Evropu ne osećaju svojom.

Profesor Frensis Fukujama i autor nove knjige ”Amerika na raskrsnici“ slaže se da je globalni islamizam privlačan otudjenoj deci muslimanskih imigranata.

Nudi im ideje i predstavlja im izvor identiteta kojim zadovoljavaju osnovno pitanje opstanka u pluralističkom, modernom društvu koje nema čvrst kodeks vrednosti sa kojima bi mladi mogli da se identifikuju.

Mnoge evropske zemlje, kaže Fukujama, pokušale su da se suoče sa velikim prilivom imigranata pribegavajući politici ”multikluturalizma“ što je rezlutiralo u stvaranju etničkih enklava unutar modernog evropskog društva. A time se samo produbilo osećanje izolacije i kulturnog vakuuma u imigrantskim zajednicama. Evropa bi trebalo da ponudi došljacima jasne evropske vrednosti i prihvati sve one koji ih se pridržavaju, bez obzira na njihovo etničko poreko i veru.

Potrebno je shvatiti da se ovde radi o sukobu kulturoloških vrednosti. Evropljani bi trebalo da se drže osnovnih liberalnih principa na kojima počiva savremena prosvećena civilizacija i da svhate da je multikulturalizam -- kakav se praktikuje u Holandiji, Nemačkoj i drugim zemljama -- pravi promašaj.

Isto tako, smatra profesor Fukujama, evropski mislimani moraju prihvatiti činjenicu da žive u liberalnim društvima i da neke njihove kulturološke vrednosti jednostavno nisu kompatibilne sa zapadnom civilizacijom.

Učesnici konferencije ”Islamizam u Evropi“ smatraju da su teroristički napadi u Madridu i Londonu, kao i ubistvo holandskog režisera Tea Van Goga, prisilili Evropljanje da priznaju da su njihove zemlje postale zemlje imigrantskih zajednica i da preispitaju svoju politiku u domenu integracije i asimilacije došljaka. Zaključeno je da Evropa mora da se suoči sa činjenicom svog novog etničkog sastava i iznadje konstruktivan odgovor na nove izazove koji iz toga proizilaze.

XS
SM
MD
LG