Linkovi

Posledice crnogorskog referenduma: Pozitivan korak za Zapadni Balkan


Referendumskom odlukom Crne Gore da napusti državnu zajednicu stvara se još jedna balkanska država u okviru procesa dezintegracije Jugoslavije. Zapadni analitičari se slažu da budućnost regiona leži u demokratizaciji njegovih društava, bez obzira na broj nezavisnih zemalja na Balkanu. Naša koleginica Ivana Kuhar razgovorala o tome sa dvoje ovdašnjih analitičara.

Odluka Crne Gore da postane samostalna država predstavlja pozitivan korak za Zapadni Balkan, smatra Morton Abramovic, bivši visoki zvaničnik američkog Državnog sekretarijata. On se nada da će secesija Crne Gore navesti Srbiju da -- kako se izrazio - ”napusti istorijsku ideju o centralnoj ulozi Srbije“ i okrene se izgradnji sopstvene budućnosti kao moderna, nezavisna evropska demokratija:

"To je psihološki udarac za mnoge Srbe, svi mi to shvatamo. Ali ipak, to je i korak koji će Srbiju na kraju dovesti do prekretnice na kojoj će postati država koja gleda u budućnost, a ne prošlost", kaže Abramovic.

On ukazuje da se balkanskim zemljama pruža istorijska mogućnost da započnu novo poglavlje time što će prigrliti demokratske reforme i stupiti u zapadne institucije. Prema njegovom mišljenju, privlačnost članstva u EU i NATO nudi nadu balanskom regionu da se oslobodi nasilničkog nacionalističkog antagonizma. A analitičarka Hele Dejl iz fondacije ”Heritidž“ smatra će prihvatanje standarda modernih liberalnih demokratija sprečiti erupciju novih ratova na Balkanu podstakutih nacionalizmom.

"Biti u NATO-u i EU-i pretpostavlja da su zemlje članice rešile probleme sa svojim susedima i zajedničkim granicima i da su uspostavile demokratkse standarde i standarde za suživot manjina", kaže Dejl.

Ali, pored demokratskih reformi, potreban i ekonomski uspeh da bi Balkan postao proseperitetan region, kaže Dejlova.

"Što pre Srbija prihvati proces dezintegracije, to će biti lakše da se krene sa ekonomskom saradnjom koja je neophodna za napredovanje Zapadnog Balkana. Novonastale zemlje neće nestati sa regionalne mape i preseliti se negde drugde. Sada treba da trguju, sklapaju medjusobne sporazume i -- saradjuju", smatra Hele Dejl.

I SAD i EU su čestitale Crnoj Gori na održavanju demokratskog referenduma i pozvale Beograd i Podgoricu da stupe u konstruktivne razgovore o razdruživanju džravne zajednice.

XS
SM
MD
LG