Linkovi

Engleski - nacionalni jezik u Sjedinjenim Državama?


Američki Senat je proteklih dana usvojio predlog zakonskog amandmana, ojim se engleski proglašava «nacionalnim jezikom» Sjedinjenih Država. Zvaničnici administracije predsednika Buša kažu da je to pretežno simboličan potez, ali kritičari tvrde da bi on mogao da dovede do diskriminacije imigranata koji govore druge jezike.

Prema amandmanu Zakona o imigraciji američkog Senata, niko nema pravo da radi u federalnoj službi ili komunikacijama na jeziku koji nije – engleski.

Imigranti koji traže američko državljianstvo će morati da polože teže testove iz engleskog i američke istorije.

Senatski amandman po svemu sudeći odslikava javno mnjenje u Sjedinjenim Državama. Martovska anketa organizacije «Zogbi» je pokazala da 84 odsto Amerikanaca smatra da bi engleski trebalo da bude zvanični jezik vlade.

«Stalno moram da prevodim vladina ili službena dokumenta, saobraćajne znake, a to košta. Ne bih rekao da je to pravedno», kaže Kelvin Gream, dok Kerolajn Hib dodaje da su njeni pretci bili imigranti i da su morali da dođu i nauče jezik i poštuju zakone, dodajući da smatra da se na taj način «stvara nekakav red».

Uticaj amandmana o engleskom jeziku nije jasan, jer se njime ne poništavaju postojeći zakoni o višejezičnim službama. Izborni listići, na primer, i dalje će biti na raznim jezicima. A nema uticaja ni na privatno poslovanje.

Ipak, kritičari kažu da bi ova senatska mera, koju su predložili Republikanci, mogla da dovede do diskriminacije ljudi koji ne govore engleski, naročito pripadniika velike hispanske populacije u zemlji, što ističe i Hari Rid, demokratski senator iz Nevade.

«Zaista smatram da je ovaj amandman rasistički. Mislim da se suštinski odnosi na ljude koji govore španski», kaže senator.

Liza Navarete, iz Nacionalnog saveta La Raza, hispanske organizacije za građanska prava u Vašingtonu, kaže da bi amandman mogao da ode predaleko i poremeti pružanje usluga imigrantskim zajednicama.

«U nekim hitnim situacijama, mi moramo da komuniciramo s ljudima. To nije trenutak da se izvinjavate i objašnjavate da s obzirom da ne znaju jezik, ne možete da im date injekciju ili nekakvu pomoć. To zaista nema nikakvog smisla», kaže Liza Navarete.

Senat je takođe usvojio da se engleski nazove «zajedničkim i ujedinjujućim jezikom» Sjedinjenih Država, što je suprotno tezi da je – jedini jezik. Predlozi amandmana koji se odnose na engleski su deo šireg imigracionog zakonskog predloga, koji će morati da se usaglasi i sa Predstavničkim domom - da bi postao zakon.

XS
SM
MD
LG