Linkovi

Senat već u četvrtak usvaja zakon o imigraciji


Senat je glasovima 73 prema 25 ograničio raspravu o predlogu imigracionog zakona, otvarajući put za njegovo očekivano sutrašnje usvajanje, o čemu sa Kapitol hila izveštava novinarka Glasa Amerike Debora Tejt.

Zakonskim predlogom se traže oštrije bezbednosne mere na granici i stvaranje programa gostujućih radnika koji otvara put prema američkom državljanstvu za 11 do 12 miliona ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama, ako ispune nekoliko uslova, među kojima su plaćanje kazne i znanje engleskog. Senator Edvard Kenedi, demokrata iz Masačusetsa koji je igrao ključnu ulogu u pripremanju ovog predloga, očekuje da će on dobiti veliku dvostranačku podršku kada dođe do glasanja.

«Moguće je da je ovo za nacionalnu bezbednost i za našu humanost, najvažnije glasanje u Senatu Sjedinjenih Država.»

Imigranti bi se na osnovu ovog predloga podelili u tri kategorije: oni koji su u zemlji pet ili više godina, mogli bi da ostanu i zatraže državljanstvo; oni koji su ovde dve do pet godina, mogli bi da zatraže legalni status, ali tek pošto napuste zemlju i konačno, oni koji su u Sjedinjenim Državama manje od dve godine, morali bi da odu kući. Senator Arlin Spekter, republikanac iz Pensilvanije, brani ovakav predlog za koji, međutim, neki od kritičara, kažu da ne može da funkcioniše.

«Nije li on previše glomazan? Nije. Da li on obuhvata veoma složen zbir činjenica? Obuhvata. Nije li to način da se pomiri mnogo različitih gledišta? Jeste. Ima li neko nekakav bolji predlog? Još nema.»

Ipak, brojni republikanski konzervativci veruju da senatski zakonski predlog ne rešava imigracionu reformu. Oni se posebno protive odredbi o gostujućim radnicima, tvrdeći da se time ljudi koji su došli u Sjedinjene Države na nezakonit način, nagrađuju obećanjem državljanstva, kako smatra i Džef Sešns, republikanski senator iz Alabame.

«Na senatskom parketu imamo jedan fundamentalno loš zakonski predlog. On nikada, nikada, ne bi trebalo da postane zakon.»

Mnogi iz republikanske većine u Predstavničkom domu su saglasni sa njim. Zakonski predlog o imigracionoj reformi koji je prošao u Predstavničkom domu, ne sadrži odredbu o gostujućim radnicima i ilegalne imigrante definiše kao «prestupnike». Taj predlog će morati da se usaglasi sa senatskim predlogom, pre nego što se u konačnom obliku ne uputi predsedniku Bušu na potpis. Očekuje se da će usaglašavanje biti veoma teško. Senator Lindzi Gream, republikanac iz Južne Karoline, koji podržava senatski predlog, veruje da je predlog Predstavničkog doma previše strog i poziva svoje republikanske kolege – da unesu malo više saosećajnosti u celu stvar.

«Nama, kao Amerikancima, prema mom mišljenju, nije potrebno takvo kažnjavanje koje će da uništi porodice koje nisu učinile ništa više, nego što su pokušale da urade nešto za sebe.»

Predsednik Buš takođe podržava stav Senata prema imigracionoj reformi.

XS
SM
MD
LG