Linkovi

Finale Zapada: Dalas - Finiks, šampioni ostali bez titule


Četvrtu godinu zaredom NBA liga će imati novog šampiona. Košarkaši San Antonija, koji su dva puta u poslednje tri godine osvajali titulu prvaka najjače lige sveta, poraženi su na svom terenu u sedmoj utakmici polufinala Zapadne konferencije u duelu sa Dalasom i neće biti u prilici da brane trofej Leri O'Brajen. Poslednji tim koji je uspeo da obrani titulu šampiona NBA lige su Los Anđeles Lejkersi iz 2002. godine, kada su Šakil O'Nil i Kobi Brajant igrali zajedno.

San Antonio – Dalas 111:119 (3-4)

Jednu od najuzbudljivijih serija u istoriji NBA lige obeležio je Dirk Novicki. Dalas je celim tokom susreta imao prednost, tokom prvog poluvremena čak 20 razlike, ali su zvanični šampioni uspevali da se vrate, a posle trojke Manua Đinobilija (23 poena, 3 ukradene lopte, 2 blokade) 32 sekunde pre kraja, dođu i na prag potpunog preokreta. Tada je na scenu stupio nemački reprezentativac, koji je poentirao iz prodora uz faul i sa linije slobodnih bacanja doneo izjedančenje. U poslednjem napadu na meču, Đinobili je promašio, Dankan zabeležio ofanzivni skok, ali ga je Novicki izblokirao i doneo produžetak, u kome su Džoš Hauard (18, 6 skokova), Džejson Teri (27, 6 skokova) i Džeri Stekhaus (13, 6 asistencija) postigli ključne poene za trijumf Mevsa – 119:111. Tim Dankan je završio sa 41 poenom, 15 skokova, 6 asistencija i 3 blokade, Toni Parker sa 24 koša, a Majkl Finli sa 12, dok je Dirk Novicki uz 37 poena imao i 15 uhvaćenih lopti.

Finiks – L. A. Klipers 127:107 (4-3)

Za razliku od utakmice u Teksasu, duel u Finiksu završen je uz mnogo manje neizvesnosti, a domaći Sansi su ubedljivim trijumfom nad Los Anđeles Klipersima – 127:107 izborili drugi uzastopni plasman u finale Zapada. Svih sedam košarakaša koje je Majk D'Antoni koristio imali su dvocifren učinak, uz dominaciju Šona Meriona, koji je završio sa 30 poena i 9 skokova, i Stiva Neša, koji je uz 29 koševa imao 11 asistencija. Leandro Barbosa ubacio je 18 poena, dok je kod Klipersa najbolji bio Elton Brend sa 36 poena i 9 uhvaćenih lopti. Vladimir Radmanović nije šutnuo na koš za 10 minuta igre (2 skoka, jedna ukradena lopta), dok Željko Rebrača nije ni ulazio u igru.

Večeras počinje finale Istoka

Prva utakmica u seriji između Mevsa i Sansa igra se sutra uveče u "Ameriken Erlajns Centru" u Dalasu. U međuvremenu, Detroit večeras dočekuje Majami u prvom meču finala Istoka. Pobednici ovih serija sastaće se u velikom finalu koje bi trebalo da počne 8. juna.

XS
SM
MD
LG