Linkovi

Prve žrtve ptičijeg gripa u Iranu


Dve osobe su preminule u Iranu od virusa ptičijeg gripa H5N1, pokazale su analize izvršene u toj zemlji, ali ti rezultati moraju da budu potvrdjeni i u laboratorijama u inostranstvu.

Analize uzoraka uzetih od dve osobe koje su, u medjuvremenu, preminule, pokazale su prisustvo virusa H5N1. Uzorci muškarca (41) i žene (26) koji su preminuli na severu Irana, sada će biti poslati i u inostranstvo radi daljih analiza. Ukoliko bude potvrdjeno prisustvo virusa H5N1, ovo će biti prve žrtve ptičijeg gripa u Iranu. Vlasti Irana su joss u februaru otkrile slučajeve ptičijeg gripa kod divljih labudova. Analize su uradjene na uzorcima uzetih od ukupno četiri osobe od kojih su dve preminule, a jedna je u kritičnom stanju.

Virus H5N1 i dalje je virus koji prenose ptice, ali se stručnjaci pribojavaju da bi on lako mogao da mutira i da počne da se prenosi sa čoveka na čoveka što bi izazvalo svetsku epidemiju, sa milionima mrtvih. Od ovog virusa su od kraja 2003. godine preminule 123 osobe, uglavnom u Aziji, najnoviji su podaci Svetske zdravstvene organizacije.

XS
SM
MD
LG