Linkovi

RRK objavila rezultat: Za nezavisnost Crne Gore na referendumu glasalo 55.5 odsto birača


Na referendumu o državnom statusu Crne Gore za nezavisnost je glasalo 55,5 odsto, preliminarni su potpuni rezultati koje je Republičke referendumske komisije (RRK).

Predsednik RRK, slovački dilpomata František Lipka koji je na tu funkciju postavljen kao predstavnik EU, prvi je put tokom referendumskog procesa morao da upotrebi svoj "presudni glas" i da odluči pošto se se članovi komisije iz bloka stranaka koje se zalažu za zajedničku državu nisu saglasili sa preliminarnim rezultatima.

Lipka je rekao da do sada RRK nije dobila nijedan prigovor na tok glasanja.

Na referendumu je glasalo 419.236 birača, što je 86,49 odsto od ukupnog biračkog tela, koje iznosi 484.718. Nevažećih listića bilo je 0,87 odsto.

Na glasačkim listićima "da" je zaokružilo 230.711 (55,50407 odsto),
a "ne" 184.954 birača (44,49593 odsto). Blok za nezavisnost ostvario je ukupnu prednost od 45.757 glasova. Rok za žalbe ističe u subotu, 27. maja. RRK je po zakonu dužna da konačne rezultate objavi najkasnije 15 dana od dana završetka glasanja.

Čestitka Vuka Draškovića

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković uputio je danas "preliminarne" čestitke gradjanima Crne Gore, navodeći da će zvanični Beograd konačnu reakciju na
referendum o državnom statusu Crne Gore izneti po objavljivanju konačnih rezultata.

Posle sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za referendum u Crnoj Gori Miroslavom Lajčakom, Drašković je rekao da, kakvi god konačni rezultati bili, ništa neće pokvariti dobre odnose Srbije i Crne Gore.

"Većina srpskog i crnogorskog naroda opredelila se za tesne odnose sa Srbijom, u tim odnosima se ništa ne sme pokvariti, i na to niko nema pravo, ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori", kazao je Drašković.

"Koristim ovu priliku da uputim preliminarne čestitike gradjanima Crne Gore na njihovoj izraženoj volji", rekao je on, dodavši da će "konačne čestitke" uslediti po objavljivanju konačnih rezultata referenduma.

Šef diplomatije SCG nije želeo da govori o promenama u Ministarstvu spoljnih poslova nakon što bude formalizovana nezavisnost Crne Gore.

Miroslav Lajčak je ocenio da je postignut cilj koji je EU sebi postavila angažujući se oko referenduma u Crnoj Gori, jer je, prema njegovim rečima, referendumski proces bio neutralan, legitiman i demokratski.

Specijalni izaslanik EU je kazao da je predreferendumska kampanja protekla "možda i iznenadjujuće mirno", i da su lideri oba bloka u Crnoj Gori pokazali veliku političku zrelost i odgovornost.

Lajčak će se danas, kako je najavljeno, sastati i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom i predsednikom Skupštine SCG Zoranom Šamijem.

Ren: EU nastavlja pregovore sa nezavisnom Crnom Gorom

Evropska komisija preporučiće da se Crnom Gorom nastave pregovori o Sporazumu o stabilizaciji I pridruživanju odvojeno od Srbije, nakon što su se gradjani Crne Gore
na referendumu opredelili za nezavinost.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren saoštio je danas da će Evropska komisija pripremiti odvojene predloge za pregovaračke mandate za sporazume o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom i da pregovri sa Crnom Gorpm mogu da se nastave "tamo gde su prekinuti",

"Crnoj Gori je otvorena evropska perspektiva, baš kao i Srbiji kada ispuni kriterijume, a pre svega saradnju sa Haškim tribunalom, naveo je Ren u saopštenju.

Evropski komesar rekao je još da od Podgorice i Beograda očekuje da
se u direktnom razgovoru dogovore o sprovodjenju referendumske odluke.

Evropska unija je prethodno saopštila da "u potpunosti poštuje odluku gradjana Crne Gore" i zatražila od "svih zainteresovanih strana da prihvate rezultat" referenduma o drzavno-pravnom statusu republike, saopštilo je danas austrijsko
predsedništvo EU.

Unija je pozvala Beograd i Podgoricu da "što pre je moguće započnu
direktan dijalog o tome kako treba nastaviti dalje" i izrazila
spremnost da taj dijalog podrži.

Polt: Nezavisne države Srbija i Crna Gora partneri u procesu integracija

Ambasador SAD Majkl Polt izjavio je danas da bi Srbija i Crna Gora mogle da idu u evroatlantske integracije zajedno, kao partneri, bez obzira što su nezavisne
države.

Geografski položaj Srbije i Crne Gore nije se promenio, bez obzira na referendum, rekao je Polt i dodao da je za obe zemlje, kao i za celi region, važno da idu u pravcu evroatlantskih integracija.

Ne vidim bolje partnere od Srbije i Crna Gora da to rade zajedno, da idu u pravcu evroatlantskih integracija, bez obzira što su u statusu nezavisnih država, rekao je Polt novinarima u Beogradu, prilikom potpisivanja ugovor o američkoj donaciji Upravi za sprečavanje pranja novca.

XS
SM
MD
LG