Linkovi

Svake godine Amerikanci na video igre troše milijarde dolara


Ove nedelje na tržištu se pojavila jedna nova igra, a njeni tvorci nadaju se da će je nove generacije pobožnih klinaca dobro prihvatiti.

U sred pucnjave, eksplozija i ekstremno dinamičnih igara koje se nude na ovogodišnjem sajmu elektronske zabave u Los Anđelesu jedna nova kompanija prodaje nešto sa potpuno drugačijom porukom.

«Ako ubijete igrača gubite jedan poen, ali ako ga spasite - dobijete dva», objašnjava domaćin štanda.

U ovojigri, kada raznesete čoveka skor vam se smanji, a dobra dela odvešće vas do pobede i video raja. Radi se o igri 'Left Behind: Eternal Forces', koja je zasnovana na seriji poznatih hrišćanskih knjiga u kojima se igrači služe i modernim naoružanjem i snagom molitve. Tvorci igre pokušavaju da se probiju na tržište vredno više milijardi dolara.

«Želeli smo da stvorimo sjajnu igru i za one tvrdokorne gejmere, ali i za religiozne», kaže Troj Lindon, prvi čovek kompanije «LB Games».

Večnost i religija nisu stvari o kojima razmišlja prosečan zaljubljenik u video igre. Njega zanima uzbuđenje. Mnogi gejmeri nemaju stav, ili uopšte ne žele da slušaju o tome.

Poslednja verzija izuzetno nasilne igre 'Grand Theft Auto' prodata je u pet miliona primeraka, dok hrišćanske igre tavore u hiljadama prodatih kopija. Jedan od problema je da su prethodne hrišćanske video igre bile previše fokusirane na poruku, a ne na samu igru. 'Left behind' uspeva da objedini strategiju, specijalne efekte i blaže oblike nasilja dok provlači i svoju poruku. Mnogi se međutim pitaju da li je nasilje u ime Boga bolje od običnog nasilja.

«Mešanje hrišćanske poruke sa nasilnim video igrama može da bude signal roditeljima da bi ta igra mogla da bude odgovarajuća za decu, a u stvari ona može imati sadržaj koji nije prikladan», objašnjava Kim Tompson sa Univerziteta Harvard.

Možda bi ljubitelji igara odgovor na to pitanje trebalo da potraže u crkvi.


XS
SM
MD
LG