Linkovi

Agencije za zaštitu životne sredine  «Ljudi, prosperitet, planeta»


Više od 350 studenata sa 21 koledža i univerziteta okupilo se nedavno u centru Vašingtona na takmičenju za godišnju nagradu Agencije za zaštitu životne sredine, pod nazivom «Ljudi, prosperitet, planeta».

Oni su predstavili nacrte novih 'ekoloških' gradjevina, inovativne tehnologije za alternativna goriva i, izmedju ostalog, nove načine prikupljanja kišnice. Grupa muzikalnih ekologa sa Apalačkog državnog univerziteta iz Severne Karoline jedna je od šest dobitnika nagrade «Ljudi, prosperitet, planeta». Pobednici osvajaju stipendije u iznosu i do 75.000 dolara, kako bi dalje razvijali svoj dizajn i izneli ga na tržište.

Njihov projekat je nazvan «zatvaranje biodizel kola». Oni žele da promovišu i demonstriraju preradu bio-dizel goriva u malom obimu a njihov Mercedes iz 1971. godine ide na bio-dizel napravljen od iskorišćenog jestivog ulja koje su im donirali restorani. Da bi predstavili svoj rad, oni su svoj biodizel automobil vozili sedam sati do Vašingtona.

«Motor može da izdrži mnogo veću kilometražu ako ide na biodizel, pravi manju buku, što je lepo, pošto mnogi misle da su dizel motori previše bučni i previše podrhtavaju, biodizel to u većoj meri eliminiše a i lepo mirišu» kaže student Džastin Stajls.

Medju pobednicima je i tim iz Lafajet Koledža koji je ideje održivosti preneo na Centralnu Ameriku. Grupa je dizajnirala sistem za filtriranje vode za jedno malo selo u Hondurasu koje nije imalo čistu pijaću vodu.

«Bez čiste pijaće vode postoji čitav niz bolesti koje se prenose kroz vodu ... tu je niz bakterija... Ako nemate pristup čistoj vodi i stanovništvo često oboljeva, onda selo ne može da napreduje i da se širi».

Studenti sa Univerziteta Djuk, koji nisu medju ovogodišnjim pobednicima, dizajnirali su ekološku spavaonicu. Takozvana «pametna kuća» pruža smeštaj za deset studenata koji će dizajnirati i graditi ekološki čiste sisteme, uključujući upotrebu obnovivih ili recikliranih komponenti, i ponovnu upotrebu takozvane «sive vode», tj. vode koja nije potpuno čista ali joj nije potrebno prečišćavanje.» Oni će takodje raditi na generisanju alternativne energije, kroz sisteme kao što je solarni sistem koji uključuje uredjaje za maksimalno efikasnu upotrebu energije sunca.

Svaki od učesnika prošle jeseni je dobio stipendiju od 10.000 dolara da bi razvio svoj dizajn, i predstavio ga na izložbi u Vašingtonu. Džordž Grej radi u odeljenju za istraživanje i razvoj u Agenciji za zaštitu životne sredine.

«Ovde se mogu čuti ideje koje ljudi mogu da realizuju u svojim domovima, i životima, već danas. To su mali koraci koje svako od nas može da načini a ovi studenti identifikuju te korake, dokazuju ih, a u nekim slučajevima i komercijalizuju.»

Medjutim, Džastin Stajls je zadovoljan i ako njegov projekat bude imao samo lokalni uticaj.

«U proleće 2007, godinu dana od sada, studenti će ići na časove o tome kako se pravi biodizel, što je direktno povezano sa našim radom, tako da smo promenili nastavni plan naše škole, što je, mislim, stvarno veliki uspeh».

Pored studentskih projekata, vladine, neprofitne i druge organizacije izložile su svoje održive tehnologije – a svima je cilj da očuvaju prirodne resurse za buduće generacije.

XS
SM
MD
LG