Linkovi

Potvrđen ptičiji grip u Bukureštu


Prisustvo virusa ptičijeg gripa zvanično je potvrđeno u drugom sektoru Bukurešta, a očekuju se i rezultati analiza za četvrti sektor prestonice, koji će bez sumnje biti virus H5, saopštio je gradonačelnik Bukurešta Adrijan Videanu.

On je kazao da se već uspostavlja strogi karantin u zoni drugog sektora Bukurešta, gde je uginula živina pronađena u jednom domaćinstvu, a sve je pripremljeno da se to isto uradi i u četvrtom sektoru, kada dođe zvanična potvrda. Videanu je kazao da će u oba sektora biti izolovano 36 ulica, zabranjen ulazak i izlazak, biće uništena sva živina, obavljena dezinfekcija, kroz jedan filter će prolaziti isključivo osobe zadužene za ispunjavanje predviđenih preventivnih mera ili za hitne slučajeve. Policija je već opkolila zonu.

Ministar poljoprivrede George Flutur je kazao da će promovisati zakon o zabrani držanja živine i stoke ne samo u prestonici, već i u svim gradovima sa preko 100.000 stanovnika. U Bukureštu se u pojavila sumnja o prisustvu ptičjeg gripa u dva gazdinstva, a prve analize su pokazale da se radi o virusu H5. Zakon predviđa, međutim, da se tek nakon kompleksnijih analiza u laboratoriji mogu preduzeti stroge mere kao što je izolovanje širokog perimetra i uništavanje živine u celoj zoni.

Ministar poljoprivrede danas je saopštio da je u Rumuniji potvrđeno 25 žarišta ptičijeg gripa, a očekuje se zvanična potvrda za još 26 žarišta. On je dodao da je referentna londonska laboratorija potvrdila da se u svih sedam uzoraka koje je Rumunija do sada poslala, radi o visoko patogenom virusu ptičijeg gripa H5N1.

U okolnostima brzog širenja ptičijeg gripa, opoziciona Socijaldemokratska stranka traži ostavku ministara poljoprivrede i zdravlja i formiranje parlamentarne komisije koja bi analizirala način na koji se vlasti odnose prema krizi ptičijeg gripa.


XS
SM
MD
LG