Linkovi

Iračke snage će preuzeti najveći deo bezbednosnih operacija


Iračke snage će preuzeti najveći deo bezbednosnih operacija

Na konferenciji za novinare koju je u Bagdadu održao sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, al-Maliki je izjavio da će preuzimanje bezbednosnih operacija od stane iračkih snaga početi već sledećeg meseca u dve iračke pokrajine, a jedini izuzetak biće Bagdad i pokrajina al-Anbar, gde je nasilje najžešće. Britanski premijer Toni Bler izjavio je da formiranje vlade nacionalnog jedinstva predstavlja novi početak za Irak, dodavši da su sukobi u tj zemlji trajali duže i bili teži nego što se očekivalo. Tokom nenajavljene posete britanskog premijera u Bagdadu je u dve eksplozije automobila bombi poginulo najmanje šest osoba.

Operacija u Avganistanu

Koalicione snage u Avganistanu, koje predvode SAD, saopštile su da je u njihovim vazdušnim napadima protekle noći na uporište Talibana u pokrajini Kandahar, na jugu zemlje, ubijeno najmanje 80 ekstremista. Guverner pokrajine Kandahar, Asadulah Halid, izjavio je, medjutim, da je, pored ekstremista, u napadima poginulo i 16 civila, dok je 15 ranjeno. Koalicione snage saopštile su da se vodi istraga o gubicima medju civilima.

Kinesko-Nemački samit

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja boravi u poseti Kini, izjavila je posle razgovora sa kineskim liderima da su oni saglasni da Iran ne bi trebalo da poseduje nuklearno oružje. Posle susreta sa kineskim predsednikom Hu Djintaom i premijerom Ven Djiabaom, Merkel je rekla da su se oni saglasili da bi Iran trebalo da se pridržava pravila Medjunarodne agencije za atomsku energiju i da poštuje Sporazum o neširenju nuklearnog oružja. Kancelarka Merkel je dodala da razgovori predstavljaju dobru osnovu za dalje korake u rešavanju zastoja sa Iranom oko nuklearnog programa te zemlje. Ona, medjutim, nije pomenula eventualno uvodjenje sankcija Teheranu, što Nemačka podržava, dok se Kina protivi toj ideji.

Izraelski premijer će izložiti svoj plan o izmenama granica

Izraelski premijer Ehud Olmert doputovao je u posetu Sjedinjenim Državama radi prvog susreta sa predsednikom Bušom otkako je došao na čelo izraelske vlade, ranije ovog meseca. Očekuje se da će prilikom sutrašnjeg susreta sa predsednikom Bušom u Beloj kući Olmert izložiti svoj plan o izmeni granica Izraela - sa ili bez sporazuma sa Palestincima. Prema tom planu, neka od jevrejskih naselja na Zapadnoj obali biće uklonjena, dok će druga biti proširena i učvršćena. Izraelski premijer će se danas sastati sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs, dok će se u sredu obratiti članovima oba doma Kongresa.


XS
SM
MD
LG