Linkovi

RRK će ujutro u 9 sati saopštiti konačne rezultate referenduma u Crnoj Gori


Republička referendumska komisija nije večeras, kako je to po zakonu bila obavezna, saopštila preliminarne rezultate juče održanog referenduma o nezavisnosti Crne Gore

Problem je, naglasio je predsjednik RRK František Lipka u tome što sa 37 biračkih mjesta iz opštine Podgorica nisu stigli konačni rezultati jučerašnjeg glasanja. Iako je na večeras održanoj press konferenciji Lipka bio prilično uzdržan i nije želio da govori o detaljima, izvjesno je da se radi o problemu kojeg su inicirali lideri Bloka z zajedničku državu. Njihovi predstavnici u opštinskoj izbornoj komisiji u kojoj imaju i predsjednika iz svojih redova, naime, ne žele da proslijede zapisnike RRK zbog navodnih nepravilnosti. Međutim, predsjednik RRK František Lipka rekao je da do večeras nije dobio nijedan prigovor na proceduru glasanja.

Od članova opštinske referendumske komisije iz Bloka za nezavisnost saznajemo da se radi o pokušaju opstrukcije i odlaganja proglašenja konačnih rezultata referenduma. Naime, na navodno 37 spornih biračkih mjesta, predstavnici oba bloka sinoć su uredno potpisali zapisnike u kojima nisu evidentirali nijedan problem. Zbog čega su naknadno promijenili mišljenje, Lipka nije mogao da objasni. Ovome treba dodati i podatak da su lideri Bloka za zajedničku državu danas od evropskog izaslanika Miroslava Lajčaka zatražili ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mjestima zbog navodnih terhničkih nepravilnosti.

Inače, na spornih 37 glasačkih mjesta, suverenisti su dobili 10 hiljada, a unionisti oko 8 hiljada glasova, tako da ozvaničenje tih rezultata može samo povećati ukupnu pobjedu pristalica nezavisnosti.

Inače, večeras u 21 sat RRK preuzela je sporni izborni materijal od podgoričke izborne komisije, koji će biti obrađen u toku noći. František Lipka najavio je da će ujutro u 9 sati saopštiti konačne rezultate referenduma u Crnoj Gori na kome su, prema dosadašnjim podacima suverenisti pobijedili sa 11 procenata prednosti.


XS
SM
MD
LG