Linkovi

U Beogradu preovlađuje suzdržanost u komentarisanju prvih procena i nezvaničnih rezultata raferenduma u Crnoj Gori


Vlada Srbije saopštila je da se samo zvanični rezultati koje saopšti Republička referendumska komisija mogu smatrati zvaničnim i da svi podaci koje objavljuju pojedine agencije za istraživanje javnog mnenja ne mogu se smatrati ni zvaničnim niti validnim.

Tim povodom, savetnik premijera Srbije Aleksandar Simić oštro je kritikovao prognoze CESID-a i ocenio da takve izjave mogu da izazovu posledice koje se sankcionišu krivičnim zakonom.

Drugi premijerov savetnik Slobodan Samardžić rekao je da će Vlada Srbija posle proglašavanja zvaničnih rezultata referenduma u Crnoj Gori razmotriti buduće odnose Srbije i Crne Gore u zavisnosti od toga kakvi ti rezultati budu, ali da neće žuriti bez obzira na ishod.

Za razliku od zvaničnika iz Beograda, predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da nezavisnost Crne Gore znači da će Srbija konačno morati da se suoči sa samom sobom i da reši probleme koje ima, bez pokušaja da pronalazi izgovore. A lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je pobeda opcije za nezavisnu Crnu Goru dokaz da sa Srbijom niko ne želi da živi u zajednici.

Dve opozicione stranke, Liberalno demokratska partija i Demohrišćanska stranke Srbije čestitale su građanima Crne Gore izglasavanje nezavisnosti. U saopštenju LDP pozivaju se vlasti u Srbiji da učine sve kako bi sukcesija prošla na najbolji mogući nacin za sve građane Srbije i Crne Gore. A DHSS je u saopštenju navela da pobeda pristalica nezavisnosti Crne Gore znači i stvaranje nezavisne Srbije.

XS
SM
MD
LG