Linkovi

Buš: Slobodni Irak će biti važan saveznik u ratu protiv terorizma


Predsednik Buš kaže da formiranje vlade predstavlja novi dan za Iračane, kao i razoran poraz za teroriste i Al Kaidu.

Predsednik se obratio javnosti iz Bele kuće, kako bi pružio podršku novom Iraku.

“Formiranje iračke vlade jedinstva predstavlja novi dan za milione Iračana koji žele da žive u slobodi. Formiranjem vlade jedinstva u Iraku započinje novo poglavlje u našim odnosima sa Irakom.”

Predsednik Buš je svoje čestitke preneo i direktno, tokom telefonskog razgovora sa iračkim rukovodstvom.

“Pružio sam im potvrdu da će SAD nastaviti da pomažu Iračanima u formiranju slobodne zemlje, zato što ja u potpunosti shvatam da će slobodni Irak biti važan saveznik u ratu protiv terorizma, da će predstavljati razoran poraz za teroriste i Al Kaidu i da će poslužiti kao primer za druge u regionu, koji žele da budu slobodni.”

Prva ustavno izabrana vlada u Iraku, od svrgavanja Sadama Huseina sa vlasti, juče je položila zakletvu, uprkos činjenici da neki od ključnih položaja još nisu popunjeni. Državni sekretar Kondoliza Rajs je, gostujući u programu televizije Foks, ukazala na postignuti progress, ali je istovremeno potvrdila sa koliko teškoća su okupljeni suniti, šiiti i Kurdi.

“Da, ima jako puno politike. Neki dramatizuju činjenicu da nisu dobili određene položaje, kojima su se nadali. Neophodno je da ovoj vladu pružimo priliku, a neophodno je i da shvatimo da, uz sve teškoće sa kojima su Iračani suočeni, oni postižu fantastičan politički progres.”

Sekretar Rajs je dodala da su joj američke diplomate stacionirane u Iraku da 90% parlamenta podržava novu vladu. Ona je ukazala da je to, u velikoj meri, zasluga novog iračkog premijera Nurija al Malikija.

“On je snažan lider. Sreli smo se. Pogledala sam ga u oči. On je osoba koja je odlučna da učini dobro narodu Iraka.”

Kondoliza Rajs je naglasila da sektaško nasilje predstavlja jedan od najvećih problema, koji se nalaze pred novom vladom. Ona je ukazala da je premijer Maliki obećao da će bezbednost biti glavni prioritet I da je obećao da će pobediti terorizam i tiraniju.

XS
SM
MD
LG