Linkovi

Domaćin favorit u grupi "A" predstojećeg Mondijala u Nemačkoj


Svetsko prvenstvo u fudbalu u Nemačkoj počinje 9. juna. Predstavljamo sve učesnike Mondijala, analizirajući grupu po grupu.

U grupi «A» se kao favorit izdvaja domaća selekcija. Nijedan domaćin Svetskog kupa do sada nije ispao u prvoj fazi takmičenja, u Nemačkoj se očeuje nastavak te tradicije.

Nemačka je svrstana u grupu «A» kako bi svoje utakmice igrala na tri najveća stadiona u zemlji, a onda joj se na žrebu u decembru osmehnula sreća i za domaći su za protivnike dobili Poljsku, Ekvador i Kostariku. Poznati fudbalski komentator TV mreže ESPN, Derek Rej predviđa da bi uprkos nekim problemima, Nemačka zbog žreba trebalo da osvojio prvo mesto u grupi «A».

«Moglo je da bude mnogo gore po Nemačku. Strahovali su od teškog žreba, a kako sada stvari stoje, prilično im je otvoren put, mada poslednjih meseci nisu bili baš impresivni»

Derek Rej ističe da su navijači «pancera» zabrinuti iz nekoliko razloga.

«Nemci su imali problema tokom priprema za Svetski kup. Selektor Jirgen Klinsman i dalje živi u Kaliforniji. On doduše često boravi u Nemačkoj, ali mnogim ljudima tamo - to nije dovoljno. Imaju mlad tim, koji se još razvija i sigurno nije reč o najdarovitijoj generaciji nemačkog fudbala»

Klinsman je 1990. igrao u timu koji je u Italiji osvojio za sada poslednju titulu prvaka sveta za Nemačku. Preuzeo je ulogu selektora posle katastrofalnog plasmana «pancera» na Evropskom prvenstvu pre dve godine, kada je ekipu vodio Rudi Feler. Svojim ne-tradicionalnim metodama treninga, Klinsman je međutim navukao gnev mnogih navijača. Malo njih veruje da Nemačka može da osvoji titulu, ali uz prednost domaćeg terena i fudbalere kao što su Mihael Balak i Miroslav Klose, ništa nije nemoguće.

«Mislim da bi Nemačka trebalo da pobedi u ovoj grupi. Poljska nije među najboljim evropskim timovima, Ekvador i Kostarika bi mogli da imaju neke dobre momente. Ekvadorci doduše ne podnose dobro putovanja, dok utakmica sa Kostarikom ima veliki značaj, s obzirom da su oni zamalo prošli u drugu rundu pre četiri godine u Japanu i Južnoj Koreji. A to je i prva utakmica za Nemce, u Minhenu 9. juna»

Dva prvoplasirana tima obezbediće plasman u drugu rundu takmičenja,a za sada niko nije spreman da se proglasi autsajderom. Poljska je igrala slabo na Dalekom istoku pre četiri godine, pobedila selekciju SAD, ali nije uspela da se plasira u drugu rundu. Ekvador je završio južno-američke kvalifikacije na trećem mestu, iza Brazila i Argentine, dok se Kostarika nada da će uhavtiti domaćina Nemačku «na spavanju». U timu Kostarike biće devetorica fudbalera, koji 2002. godine nisu uspeli da prođu u drugu rundu samo zbog gol-razlike.

XS
SM
MD
LG