Linkovi

«Davinčijev kod» konačno stigao u američke bioskope


Misteriozno ubistvo ima veze sa istorijskim činjenicama iz biblije u romanu koji je poslednjih godina stekao svetsku slavu. Književno delo je pretočeno u holivudski spektakl, koji je izazvao kontroverzu i optužbe da se radi o projektu usmerenom protiv religije.

Naslov «Ubistvo u Luvru» dominira tabloidima kada kustosa Žaka Sonijea pronađu mrtvog u galeriji restauriranog muzeja u Parizu. Međutim, zbog položaja u kome je njegovo telo otkriveno, policijski detektiv odlučuje da u pomoć pozove američkog stručnjaka za verske simbole. U poslednjim trenucima života, žrtva je koristeći svoju krv nacrtala simbole na svom telu i krug na podu, a onda umrla u sred tog kruga, raširenih ruku, dodirujući ivice kruga.

Zašto je prvo pitanje na koje Robert Lengdon mora da odgovori ne bi li rešio misteriju i skinuo sumnju sa sebe. Na sreću, ima idealnog saradnika: Sofi Nevo, veštu kriptografkinju, koja zbog svoje prošlosti, možda bolje od bilo koga tumači znakove. Tragovi koji vode ka otkrivanju šifre skriveni su u delima Leonarda Davinčija i ukazuju na legendarnu tajnu, koja bi mogla da ospori tačnost hrišćanskih verovanja, starih dve hiljade godina.

Dobitnik Oskara Tom Henks tumači ulogu profesora Lengdona, dok Francuskinja Odri tatu igra Sofi. Knjiga «Davinčijev kod», autora Dena Brauna prodata je u više desetina miliona primeraka širom sveta, ali jedan od glumaca, ser Ian Mekelen, kaže da mu nije mnogo pomogla u pripremi za ulogu eksperta za Sveti gral, ser Lija Tibinga.

«Knjiga se ne bavi likovima baš puno. Ono što vas tera da čitate je zaplet, ali za razliku od nekih drugih romana ne saznajete mnogo o samim ličnostima. Međutim saznajete sve o tome šta ih zanima, o kodu i svemu što se tiče Leonarda, Isusa i Marije Magdalene»

Upravo zato stvorena je kontorverza, usled koje su vlade nekih zemalja i crkvene organizacije pozvale na bojkot filma. Teorija unutar priče je da čuveni Sveti gral nije posuda iz koje se pije vino, već skup predmeta koji pružaju dokaz da je Isus oženio Mariju Magdalenu, da su imali decu i da su, kako tvrdi «Davinčijev kod», njihovi potomci živi. U priči se pojavljuje i katolički aktivista, koji ne preza ni od čega, pa čak ni ubistva, kako bi sprečio da tajna bude otkrivena. Ser Ian Mekelen ističe da ne bi bilo loše imati na umu da su knjiga Dena Brauna i film samo plod mašte.

«Mislim da bi činjenice u «Davinčijevom kodu» mogle da budu diskutabilne, ali možda istina nije. Možda je on zaista na tragu nečega o prirode jedne institucije, koja postoji toliko dugo i koja je toliko moćna kao što je katolička crkva. Možda ona nije baš onakva, kako izgleda spolja. Možda postoje tajne. Međutim, činjenice i detalji, srećan sam što verujem da je sve to izmišljeno»

Reditelj Ron Hauard ističe da mu je cilj bio da film bude veran knjizi i dodaje da ne zna da li će kontroverza uticati na uspeh filma.

«Iskreno, ne mogu to da komentarišem. Očito da nije smetalo prodaji knjige, a da li će biti smetnja gledanosti filma … Stvarno ne znam»

U filmu «Davinčijev kod» igra i poznati francuski glumac Žan Reno, koji tumači ulogu odlučnog kapetana policije. Inačem, to je prvi filma koji je ikad dobio dozvolu da neke scene budu snimljene u čuvenom muzeju Luvr u Parizu.

XS
SM
MD
LG