Linkovi

Republička referendumska komisija: Za nezavisnost Crne Gore glasalo 55.4 odsto birača


Predsjednik Republičke referendumske komisije, slovački diplomata František Lipka, objavio je da je, prema nepotpunim preliminarnim podacima, crnogorsku nezavisnost na juče održanom referendumu o državnom statusu podržalo 55,4 odsto izašlih birača.

Prema podacima RRK na referendumu je glasalo 86,3 odsto građana.

“Još nemamo podatke kako je glasalo 25 hiljada glasača”, rekao je Lipka, navodeći da će potpune preliminarne podatke i sa preostalih 39 glasačkih mjesta u Podgorici, Nikšiću, na Cetinju i u zatvorima, objaviti u 17 sati.

On je kazao da može doći do određenog pomjeranja rezutata u odnosu na saopštene preliminarne, ali s obzirom da se radi o 25 hiljada građana ili pet odsto birača, ta promjena neće biti velika.

“Za suverenu Crnu Goru do sada se izjasnilo 219,683 građana, a zajedničku državu 176,515. Ne mogu da spekulišem kako se izjasnilo onih 25 hiljada. Treba sačekati rezultate brojanja”, poručio je Lipka.

Nevladine organizacije Centar za Monitoring i CESID, koje su nadgledale glasanje, objavile su sat poslije zatvaranja biračkih mjesta da su se građani Crne Gore izjasnili za obnovu državne nezavisnosti.

Za nezavisnost je prema CEMI-jevoj projekciji konačnog rezultata glasalo 55.5 odsto birača.

Ukoliko se ta projekcija i zvanično potvrdi – Crna Gora će biti peta republika bivše SFRJ koja je na referendumu proglasila nezavisnost. To će, po automatizmu, implicirati i nezavisnost Srbije koja će shodno odredbama Ustavne povelje biti država sukcesor SCG u međunarodnim institucijama.

Suverenistički blok objavio je sat prije ponoći pobjedu preko portparola vladajuće Demokratske partije socijalista Predraga Sekulića. Tri sata potom, građanima koji su se okupili pred zgradom Vlade obratio se premijer Milo Đukanović porukom da "u nezavisnoj Crnoj Gori ne smije i neće biti gubitnika".

"Crna Gora će biti prostran dom svima i dobar prijatelj u okruženju", istakao je Đukanović.

"Čestitam svim građanima državu. Ovo je najznačajniji dan u novijoj istoriji Crne Gore", rekao je Đukanović i zahvalio svima koji su vjerovali u obnovu države. Zahvalio se i "ukupnoj crnogorskoj demokratskoj javnosti, kao i onima koji nijesu glasali, ali su učešćem na referendumu pomogli da se organizuje po najvišim demokratskim standardima".

Međutim, blok stranaka koje se zalažu za opstanak državne zajednice još nije priznao poraz. Lider SNP-a Predrag Bulatović rekao je na sinoćnjoj konferenciji za novinare da će čekati službeni rezultat, da je svaka glasačka kutija je važna i je važno da se sačuva mir.

"Blok za Državnu zajednicu još čeka konačne rezultate Republičke referednumske komisije (RRK) i u zavisnosti od toga će vući poteze", rekao je u ponedjeljak predsjednik Narodne stranke Predrag Popović

DPS je u ponedjeljak saopštila da očekuje da će se podaci Bloka za zajedničku državu podudariti sa brojkama koje su objavili suverenisti i Referendumska komisija. Zakonski je za nezavisnost bila neophodna podrška više od 55 odsto birača.

Posmatrači: Referendum sproveden demokratski

Referendumska medjunarodna posmatračka misija saopštila je danas da je referendum u Crnoj Gori sproveden u skladu sa medjunarodnim pravilima. Predstavnici te misije su ocijenili da su građani na referendumu izrazili svoju volju na sasvim demokratski i validan način, što može dati primjer u regionu.

Reakcije u Beogradu

U Beogradu su prve procjene rezultata dočekane sa rezervom. U kabinetima premijera Vojislava Koštunice i predsjednika Srbije Borisa Tadića saopšeno je da će se oni oglasiti tek nakon pošto budu saopšteni zvanični rezultati.

Ministar spoljnih poslova Državne zajednice Vuk Drašković izjavio je međutim da, ako se neslužbeni rezultati crnogorskog referenduma potvrde, građanima Crne Gore može samo čestitati na takvoj većinskoj i demokratskoj odluci.

Bivši šef diplomatije SCG, zvaničnik Pakta za stabilnost, Goran Svilanović pozdravio je čist rezultat i upozorio da Crna Gora i poslije ovakve odluke njenih građana neće biti samo jedna od susjednih država Srbije, već susjedna država s posebnim odnosima.

Ministar finansija Srbije i lider G17 plus Mladjan Dinkić prvi je zvaničnik Vlade Srbije koji se oglasio povodom preliminarnih rezultata referenduma u Crnoj Gori, i izjavio da se volja većine mora poštovati. Dinkić je agenciji Beta rekao da se "volja većine gradjana Crne Gore, iskazana na referendumu, mora poštovati" i dodao da "očekuje da će Srbija i Crna Gora imati prijateljske i dobrosusjedske odnose". U izjavi agenciji Beta, Dinkić je naveo da je vrijeme da se Srbija okrene sebi i svojim gradjanima.

Bivši potpredsjednik vlade Srbije Miroljub Labus pozvao je u ponedjeljak Vladu Srbije da prva prizna nezavisnost Crne Gore. Srpski zvaničnici, rekao je Labus, trebalo bi da odmah pozovu crnogorskog premijera Mila Đukanovića na pregovore o uređenju međusobnih odnosa.

“Politika Vlade Srbije prema Crnoj Gori doživjela je težak poraz na referendumu i zbog toga njen prioritet mora da bude promjena politike prema Crnoj Gori”, rekao je Labus.

Reagovanja u regionu

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je čestitku predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

"Poštovani Predsjedniče, dragi prijatelju, dozvolite mi da Vama i svim građanima Crne Gore, povodom rezultata juče održanog referenduma, uputim srdačne i iskrene čestitke", naveo je Mesić.

Slovenački premijer Janez Janša danas je u ime Slovenije pozdravio korektno i zakonito izvođenje referenduma o nezavisnosti Crne Gore koji je protekao pošteno i demokratski.

"Volja birača je jasna i sada je na svim uključenim stranama da omoguće da se odluka primijeni", rekao je Janša navodeći da je Crna Gora nedvosmisleno preuzela suverenost i odgovornost za sve svoje građane.

"Srbiji u procesu prenosa zajedničkih nadležnosti pripada uloga prirodnog partnera. Zato je potrebno da obje strane što prije uspostave konstruktivan dijalog i dogovore načela prijateljskog suživota", rekao je Janša.

Predsjednici vlada Makedonije i Hrvatske, Vlado Bučkovski i Ivo Sanader, pozdravili su sa sastanka u Skoplju, uspjeh referenduma u Crnoj Gori.

Sanader i Bu;koviski saglsili su se da će osamostaljenje Crne Gore doprinijeti stabilizaciji regiona i da se time otvara njen put za približavanje Evropi i NATO.

Sanader je naglasio da je referendum pokazao snažnu volju crnogorskog naroda za sopstvenom državom.

Ishod referenduma u Crnoj Gori je volja naroda koju treba poštovati, izjavio je predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu.

On je naglasio da nezavisnost Crne Gore neće uticati na budući status Kosova, jer se - kako je rekao - pitanje Kosova i Crne Gore ne može povezivati.

Darmanović: Crna Gora u UN u septembru

Objašnjavajući postupak medjunarodnog priznavanja Crne Gore, dekan fakulteta političkih nauka u Podgorici Srđan Darmanović, rekao je da bi najprije Skupština Crne Gore trebalo da usvoji deklaraciju o nezavisnosti kojom će se obratiti drugim državama da je priznaju.

Darmanović smatra da će Crnu Goru prvo priznati Evropska unija i susjedne države i da ne očekuje da će Crna Gora postati članica UN-a prije generalne skupštine te organozacije u septembru.

XS
SM
MD
LG