Linkovi

Kontroverzni film «Daviničijev kod» prikazan u Rusiji


Proteklih dana često smo pominjali kontroverzni film «Daviničijev kod», koji je, baš kao i bestseler na kome je zasnovan, izazvao ogorčenje mnogih hrišćanskih vernika. Najburnije su reagovali katolici, ali je film uvredio i neke pravoslavne vernike.

Publika i kritičari u ruskoj prestonici, gde je film premijerno prikazan u četvrtak, imali su podeljena mišljenja o njemu. Vernici kao što je sveštenik Igor Kovalevski iz katoličke Crkve svetog Ludovika smatra da je preterano reći da je «Davinčijev kod» nano štetu katoličkoj crkvi, ili hrišćanskoj crkvi uopšte, ali dodaje da je problem u percepciji tog filma.

«Ja lično ne mislim da taj film predstavlja posebnu uvredu za crkvu. Ima mnogo filmova u kojima je crkva predstavljena ne vrlo nepriličan način. Ali problem sa ovim filmom je što se on dotiče tema koje su svetinje za vernike, za sve koji veruju u sadržaj Biblije».

Najburnija reakcija stigla je od pravoslavnih vernika u Moskvi, koji su organizovali protest ispred bioskopa koji prikazuju «Davinčijev kod».

«Ako roman Dena Brauna ne bude zabranjen u Rusiji, mi ćemo se ozbiljno boriti protiv njega. Počećemo da simbolično i javno spaljujemo roman, i uništavaćemo kopije filma».

S druge strane, mnogi Rusi ne razumeju tako burne reakcije na film.

«Ne shvatam razloge za ovakav protest, bilo da je teorija tačna ili pogrešna – to je običan film, a meni se dopao» rekao je jedan od prolaznika.

XS
SM
MD
LG