Linkovi

Pritisak u avionu ne uzrokuje ugruške


Prema rezultatima britanskog istraživanja, objavljenog u časopisu Američkog lekarskog društva, ugrušci krvi u nogama ne uzrukuje pritisak u avionu, već dugotrajno nekretanje.

Tokom nedavnog leta od Britanije do Australije, Sajmon Sneden se radio ono što to uvek radi:

” Plan je isti - uđem u avion, smestim se, dremam, gledam film.“

Medjutim, Sneden će ubuće drugačije provoditi vreme u avionu i nastojaće da se više kreće tokom leta. On je nedavno učestvovao u istraživanjima koja pokazuju da dugotrajno putovanje može da uzrokuju ugruške u krvi. Kako objašnjava lekar Lesterskog univerziteta, Viliam Taf, to je veoma opasan poremećaj :

” Naročito su opasni ugrušci koji se javljaju u većim venama gornjeg dela noge, jer preko srca mogu da dođu do pluća i onemoguće protok krvi, s u nekim slučajevima i da uzrokuju smrt. “

Dr. Taf je sa kolegama izvršio ispitivanje, u kojem su učestvovali Sneden i još 72 zdrava dobrovoljca, da bi utvrdio da li su ugrušci rezultat niskog pritiska vazduha i nedostatka kiseonika u avionu. Jednu grupu dobrovoljaca su na osam sati zatvorili u prenatrpanu prostoriju u kojoj je snižen pritisak i nivo kiseonikada bi stvorili iste uslove kao u avionu. Istovremeno, druga grupa je provela osam časova u prostoriji sa normalnim pritiskom i nivoom kiseonika. Kod dobrovoljaca u obe grupe pojavila se tendencija ka stvaranju ugrušaka u krvi. Taf ukazuje da su analize krvi pre i posle ispitivanja mnogo toga objasnile.

”Izvrišili smo podrobnu analizu svih aspekata pojave ugrušaka u krvi i nema dokaza da niski pritisak vazduha ili niski nivo kisenonika podstiče stvaranje ugrušaka. “

Pošto istraživači veruju da su ugrušci verovatno rezultat dugotrajnog sedenja, Dr. Taf savetuje putnike da povremeno rade vežbe i prošetaju kad god mogu i naglašava da je svaki dug put -- bilo avionom, vozom ili automobilom -- povezan je sa povećanom opasnošću od tromboze.

XS
SM
MD
LG