Linkovi

Male biotehnološke firme iznose na tržište najviše novih lekova


U nedavnom izveštaju o farmaceutskoj i biotehnološkoj industriji, navodi se da dok velike farmaceutske kompanije, poput Merka i Fajzera, investiraju na milijarde dolara u istraživanje, male biotehnološke firme iznose na tržište najviše novih lekova.

Farmaceutski giganti, kao što su Merk i Fajzer, koji zaradjuju ogromne profite od stotina lekova koji se izdaju na recept, kao i onih koji su u slobodnoj prodaji, troše po 60 milijardi dolar godišnje na istraživanje i na oglase poput ovog. Medjutim, male biotehnološke firme prevazišle su gigante i prošle godine iznele na tržište 18 od ukupno 29 novih lekova koji su odobreni za proodaju. Džejms Grinvud je predsednik Organizacije biotehnološke industrije.

«Male biotehnološke kompanije imaju preduzetnički duh. One su spremne da preuzmu rizik i tragaće za novim hemijskim jedinjenjima protiv bolesti za koje do sada nije bilo tretmana. Velike farmaceutske firme imaju tako veliku prodaju i infrastrukturu da moraju da ograniče rizik koje su spremne da preuzmu. One, umesto toga gledaju da unesu poboljšanja ili izmene u već postojeće lekove kako bi ostvarile još veće zarade,» kaže Grinvud.

Medjutim, predstavnici farmaceutskih kompanija kažu da one takodje preuzimaju veliki rizik, finansirajući obimna istraživanja novih tretmana za široko rasprostranjene, pa čak i retke bolesti. S druge strane, biotehnološke kompanije, njih preko hiljadu, koriste nova otkrića u oblasti genetike, DNK kiselina i ćelijske biologije da bi došle da preciznijih saznanja o tome kako ljudski organizam funkcioniše, kako bi borba protiv pojedinih bolesti bila efikasnija.

Prošle godine, jedna biotehnološka firma proizvela je insulin u vidu spreja koji će se uskoro pojaviti na tržištu. Kompanija «Medimmune», koja je razvila i vakcinu protiv gripa u vidu spreja, sada radi na spreju koji bi mogao da predstavlja zaštitu od ptičijeg gripa, za koji stručnjaci strahuju da bi mogao da preraste u pandemiju.

Druga kompanija «Entremed» razvija novi medikament koji je baziran na saznanjima o tome kako krvni sudovi doprinose širenju tumora, što znači i da bi prekidom dovoda krvi tumori mogli da budu uklonjeni. Ipak, mada biotehnološke firme po svojim rezultatima u mnogo čemu prednjače, njihove finansije su često problematične. Mnoge zavise od ulaganja velikih investitora i berzanskih špekulanata, dok istraživanje i proizvodnja novog leka mogu da zahtevaju i do deset godina.

Činjenica je da je ova industrija izgubila na milijarde dolara otkako su prve biotehnološke firme osnovane pre 30-ak godina. Neke od njih koje su, u medjuvremenu, zahvaljujući svojim uspesima stekle akcije kojima se javno trguje na berzama, doživle su zartim nagli pad vrednosti akcija, kada su se klinički testovi njihovih proizvoda pokazali neuspešnim.

«Najveći problem za biotehnološke firme danas je finansiranje u ranoj fazi operacija,» kaže Grinvud.

Jedan od načina da se obezbede sredstva u toj fazi je partnerstvo sa velikim farmaceutskim firmama. Biotehnološke kompanije poručuju da će, ukoliko budu u stanju da se održe finansijski, doneti jedinstvena poboljšanja u zdravstvenu zaštiti širom sveta.

XS
SM
MD
LG