Linkovi

Buš: Došlo vreme da Kongres donese zakon o opštoj imigracionoj reformi


Buš je posvetio svoju nedeljnu radio poruku tom pitanju, koje je podstaklo intenzivnu debatu i velike demonstracije širom zemlje i ukazalo na podele unutar same republikanske stranke.

To je pitanje koje je polarizovalo Amerikance: kako obuzdati ilegalno useljavanje i šta učniti sa oko 11 do 12 miliona ilegalnih doseljenika koji već žive u SAD. Predsednik Buš je u ponedeljak održao govor naciji o tom pitanju i od tada je posetio američko-meksičku granicu da bi naglasio svoj plan za poboljšanje američkog imigracionog sistema. Predstavnički dom je usvojio zakonski nacrt, koji je usredsredjen na oštre mere obezbedjenja granica. Medjutim, Senat još nije usvojio sveobuhvatne mere. Predsednik Buš je u nedeljnoj radio poruci apelovao na Senat da to učini do kraja ovog meseca i podstakao i Senat i Predstavnički dom da usaglase razlike u svojim zakonskim nacrtima da bi konačna verzija mogla da postane zakon.

“Kongres sada razmatra zakonski nacrt o reformi imigracije. Zakon mora biti sveobuhvatan. Sve probleme treba rešiti zajedno, jer inače ni jedan od njih neće biti rešen.”

Predlogom predsednika Buša predvidja se razmeštanje pripadnika Nacionalne garde duž duge američko-meksičke granice i upotreba moderne tehnologije radi nadzora graničnog regiona. Tim planom se takodje predvidja uspostavljanje programa gostujućih radnika i primena oštrijih mera prema poslodavcima koji zapošljavaju strance, koji su došli ilegalno u ovu zemlju, kao i rigorozan put ka mogućem dobijanju državljanstva za one useljenike koji su imali produktivan život u SAD.

Kritičari Kongresa, uglavnom u okviru republikanske stranke, kažu da bilo koja mogućnost sticanja državljanstva predstavlja amnestiju za imigrante koji su prekršili zakon ilegalnim ulaskom u ovu zemlju. Presednik Buš se ne slaže.

“ Postoji racionalno srednje rešenje izmedju automatskog dobijanja državljanstva svakog ilegalnog doseljenika i programa mosovnih deportacija. Ilegalni imigranti koji žive već dugo vremena u našoj zemlji i koji žele da ostanu, moraće da plate odredjenu kaznu, da plate porez, nauče engleski, i da su zaposleni niz godina. Osobe koje ispunjavaju ove uslove biće u mogućnosti da podnesu molbu za državljanstvo. Medjutim, davanje državljanstva neće biti automatsko i oni će morati da čekaju u redu iza onih koji su postupili u skladu sa zakonskim propisima.”

U odgovoru demokratske stranke, kongresmen iz Kalifornije Majk Honda apelovao je na predsednika Buša da se suoči sa konzervativnim republikancima, koji žele da označe ilegalne imigrante kao teške prestupnike i da krivično gone one koji su im pomagali. To bi se učinilo zakonskim nacrtom koji je sada u Predstavničkom domu.

“Predsednik nije predvodio, nije zauzeo jasan stav, nije obezbedio naše granice, i stajao je po strani dok je njegova republikanska stranka vodila oštru debatu protiv imigranta da bi podelila Amerikance i stekla političku dobit. Dok Senat još uvek razmatra opšte imigracione reforme, predsednik bi trebalo da se odupre ekstremnim desničarima u svojoj stranci.”

Debata o imigrantima se odvija u svetlu predstojećih kongresnih izbora u novembru ove godine. Predsednik Buš se nada da će ujediniti svoju stranku da bi Amerikancima pokazao da je postigao rezultate o važnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG