Linkovi

Bušova administracija i sama namerava da zatvori centar u Gvantanamu


SAD su ponovile svoju rešenost da zatvore pritvorni centar za osumnjičene teroriste u zalivu Gvantanamo na Kubi, kada se razreše pravna pitanja u vezi sa statusom zatvorenika. Administracija je reagovala na izveštaj nezavisne komisije UN u kome je pozvano na zatvaranje Gvantanama.

Predstavnici Stejt Departmenta naglašavaju da Bušova administracija i sama namerava da u odredjenom trenutku zatvori centar u Gvantanamu. No, oni uz to iražavaju razočarenje zbog izveštaja UN-a za u kome se, prema njihovoj oceni, izvodi pogrešan zaključak da je zatvaranje osumnjičenih terorista u Gvantanamu na neodredjeno vreme jednako torturi.

Komisija UN protiv torture u petak se pridružila nizu vlada koje pozivaju na zatvaranje centra u Gvantanamu, koji je otvoren 2002. godine za pritvor osumnjičenih terorista posle američke invazije na Avganistan. Komisija UN-a, izmedju ostalog, navodi da SAD treba da zatvore Gvantanamo i sve druge tajne zatvore kojima eventualno rukovode, i da ne izručuju zatvorenike zemljama u kojima im preti fizičko i psihičko zlostavljanje.

Reagujući na izveštaj, portparoli Bele kuće i Stejt Departmenta demantovali su da SAD muče zatvorenike, bilo u Gvantanamu ili na drugim lokacijama. Oni su takodje citirali nedavnu izjavu predsednika Buša da namerava da zatvori centar na Gvantanamu, ali čeka presudu Vrhovnog suda o tome da li zatvorenicima može da se sudi pred vojnim sudovima.

Portparol Stejt Departmenta, Šon Mekormak, izjavio je da SAD ne žele da budu svetski tamničar. On je, medjutim, dodao da su u Gvantanamu trenutno zatvoreni «neki veoma opasni ljudi», i da kritičari SAD ne žele da se suoče sa tom činjenicom.

«Čujete razne argumente, razne kritike američkih postupaka u zalivu Gvantanamo. Ali ne čujete nikakva rešenja, ne čujete spremnost drugih da istupe i preuzmu deo tog tereta. Stoga, žao mi je, ali moram da osporim neke od tih argumenata kada ih iznose ljudi koji ne pokazuju spremnost da, osim kritika ponude i rešenja».

Pravni savetnik Stejt Departmenta, Džon Belindžer, koji je ovog meseca predvodio američku delegaciju na preteresima pred komisijom UN u Ženevi, rekao je novinarima da u nekim od zaključaka izveštaja postoje činjenične greške, i da se u njemu zanemaruju koraci koje su SAD preduzele reagujući na ranije kritike.

«U celini, mislim da oni nisu konstatovali značajne promene koje su izvršene u našem zakonodavstvu, procedurama, uslovima na Gvantanamu, kao i obuci i nadzoru koji su uspostavljeni u protekle četiri godine, u toku kojih je došlo do velikih promena u našim operacijama».

Belindžer kaže da je komisija UN prekoračila ovlašćenja u okviru svog mandata preporukom da se zatvori centar u Gvantanamu i ukazao da po medjunardnom pravu – zatvaranje na neodredjeno vreme ne predstavlja torturu. Savetnik Stejt Departmenta istakao je da će, uprkos tome što su razočarane izveštajem, SAD nastaviti saradnju sa komisijom, i da nemaju nameru da se povuku iz Konvencije UN protiv torture iz 1984. godine.

XS
SM
MD
LG