Linkovi

Buš: SAD ne smeju da napuste vodeću svetsku poziciju


Predsednik Buš se založio za dalje poverenje u budućnost zemlje tokom govora jednoj poslovnoj grupi u saveznoj državi Kentaki.

Predsednik Buš je rekao da se SAD suočavaju sa erom medjunarodnog terorizma i promenjivim globalnim tržištem, ali da nesmeju podleći strahu ili izgubiti kolektivno samopouzdanje.

“SAD se ne smeju ograditi zidom od sveta i ne smeju zaboraviti našu dužnost da pomognemo svetu da postane bolje mesto. Verujem da svako želi da bude slobodan, a SAD moraju predvoditi svet da bude slobodniji.”

Buš je u govoru pred organizacijom Američka konkurentna inicijativa, koja promoviše ulaganje američkog poslovnog sektora u naučno-istraživački rad i razvoj i zalaže se da američki studenti usavrše znanje matematike i postignu usepeh na polju naučnih disciplina. Predsednik je rekao da zbog promovisanja slobode, SAD moraju ostati angažovane na medjunarodnom planu.

On je ukazao da bi bila greška da američke snage napuste Irak pre nego što se demokratija konsoliduje. Predsednik je dodao da su SAD dužne da promovišu mir u regionima zahvaćenim nevoljama, kao što je oblast Darfur u Sudanu; da se bore protiv širenja side i gladi i da pruže pomoć u slučajevima katastrofalnih dogadjaja. Predsednik je predstavio ružičastu sliku ekonomije i naveo da zemlja mora da reši neka važna pitanja, uključujući reformu sistema Socijalnih beneficija za penzionere i da okonača svoju zavisnost od fosilnih goriva. On je rekao da SAD treba da nastave da budu inovativne, da investiraju u naučno-istraživački rad i novu tehnologiju i da unaprede prosvetni sistem. Iznad svega, rekao je predsednik, Amerika mora zadržati veru u sebe i svoju sudbinu.

“Shvatam da postoje neizvesnosti i brige zbog današnjih okolnosti. Medjutim, vaš predsednik ne sumnja da se svet keće ka miru, i da će ova zemlja ostati svetski ekonomski lider. Nemožemo izgubiti samopoverenje i ne smemo se pribojavati budućnosti, jer ćemo je mi oblikovati.”

Ankete javnog mnjenja pokazuju da je američka javnost sve pesimističnija u vezi sa nastojanjima SAD u Iraku, nezadovojna sve većim energetskim cenama i zabrinuta zbog fiskalnih problema ove zemlje. Popularnost predsednika Buša je na najnižem nivou od kako je stupio na predsednički položaj, a ankete javnog mnjenja takodje pokazuju da su Amerikanci sve nezadovoljniji radom Kongresa predvodjenog republikancima. Birači će izaći na birališta u novembru na kongresne izbore.

XS
SM
MD
LG