Linkovi

Irački parlament podržao sastav nove vlade


Posle više od pet meseci političkih pregovora, irački parlament potvrdio je sastav nove vlade nacionalnog jedinstva. To je potez za koji se mnogi nadaju da će doprineti stišavanju nasilja i uspostavljanju stabilnosti u Iraku.

U ceremoniji koju je, iz dobro čuvane «zelene zone» u Bagdadu, prenosila nacionalna televizija, irački premijer Nuri al-Maliki položio je zakletvu zajedno sa svojih 37 šiitskih, kurdskih i sunitskih ministara. Šiitima je pripalo nekoliko najvažnijih položaja, uključujući ministarstva nafte, trgovine i finansija. Kurdi su dobili ministarstvo spoljnih poslova dok će Suniti predvoditi ministarstvo pravosudja. Najmanje troje ministara u novoj iračkoj vladi su žene.

No, tri ključne pozicije – ministara unutrašnjih poslova, odbrane i nacionalne bezbednosti – popunjene su privremenim kandidatima, pošto iračke stranke nisu uspele da postignu konsenzus. Smatra se da će izbor tih ministara biti ključan za suzbijanje pobune i verskog nasilja.

Premijer al-Maliki poručio je parlamentu da će njegovi prioriteti biti ponovno uspotavljanje bezbednosti i stabilnosti. On je rekao da će njegova vlada širiti nacionalni dijalog izmedju iračkih verskih i etničkih grupa u duhu pomirenja. Al-Maliki je dodao da će vlada raditi na integrisanju militantnih Iračana u državne snage bezbednosti, i naveo da mu je cilj da se odredi raspored i rok u kome iračke snage treba da preuzmu punu kontrolu kako bi koalicione snage mogle da napuste Irak.

Posle ceremonije, al-Maliki je rekao novinarima da je irački narod podneo prevelike žrtve, i da i dalje pati zbog ubistava, terorizma i represije. U današnjem nasilju poginulo je najmanje 25 Iračana, od kojih je 19 stradalo u eksploziji bombe u šiitskoj četvrti Sadr Siti u prestonici. U gradu Kvaim blizu sirijske granice, petoro policajaca je poginulo a 10 je ranjeno u samoubilačkom napadu.

Američki ambasador u Iraku, Zalmaj Halilzad, pozdravio je inauguraciju nove vlade, rekavši da ona predstavlja «čvrst temelj za napredak u Iraku». On je obećao da će SAD saradjivati sa novom vladom kako bi se u Iraku uspostavila bezbednost i ekonomski prosperitet. Irački gradjani različito ocenjuju novi kabinet.

Ovaj čovek je pozdravio novu vladu kao pozitivan korak, rekavši da veurje da je raspodela ministarskih mesta medju Šiitima, Kurdima i Sunitima bila u velikoj meri pravedna.

Medjutim, ovaj Iračanin smatra da se ništa nije promenilo i da, ukoliko vlada zaista želi promene, ona mora da učini mnogo više za svoj narod.

XS
SM
MD
LG