Linkovi

Senat izglasao da engleski bude nacionalni jezik SAD


U okviru dalekosežne reforme zakona o useljavanju, američki senat je sinoć izglasao amandman da se engleski ozvaniči kao nacionalni jezik SAD.

Senat je sa 63 prema 34 glasa usvojio predlog da se engleski proglasi nacionalnim jezikom i da se sve operacije vezane za državne poslove obavljaju na engleskom, osiom u slučaju posebnih mera izuzeća garantovanih zakonom. Senator Lamar Aleksander je svesrdno podržao amandman.

“Da bi ova zemlja imigranata postala istinski jedna zemlja, moramo da imamo i poštujemo nacionalni jezik, zajednički jezik. A taj jezik je engleski.”

Protivnici amandmana, medju kojima je i vodja demokrata u Senatu Heri Rid, iz države Nevade, izrazili su zabrinutost da bi se tom merom mogli prekršiti postojeći savezni zakoni, kao oni koji se odnose na pružanje pomoći biračima koji još uvek nisu ovladali znanjem engleskog.

“Taj amandman se kosi sa saveznim zakonom kojim se predvidja da se obaveštenja i pomoć biračima u nekim oblastima u kojima se govore drugi jezici daje i na drugim jezicima, i gde postoji diskriminacija u prosveti čiji su rezultat visoka stopa nepismenosti i niska stopa odziva birača.”

Senat nastavlja debatu o dalekosežnim reformama imigracionog zakona kojim treba da se ojača bezbednost na granicama i formuliše program za radnike na privremenom radu u SAD. Tim programom bi se omogućilo ilegalnim došljacima, kojih u SAD ima 11 do 12 miliona, da na legalan način započnu proces sticanja državljanstva ukoliko ispune nekoliko uslova. Medju njima je znanje engleskog. Predsednik Buš podržava taj program, medjutim, mnogi njegovi konzervativni sledbenici mu se protive. Predstavnički dom je već usvojio svoju verziju imigracionog zakona koja ne predvidja program o provremenim radnicima. Mnogi republikanski kongresmeni se i dalje protive tom planu uprkos tome što mu je predsednik Buš izrazio veliku podršku u govoru naciji koji je održao početkom nedelje.

XS
SM
MD
LG