Linkovi

U Rumuniji potvrđeno 18 žarišta ptičijeg gripa


U Rumuniji je postojanje virusa ptičijeg gripa potvrđeno u 18 žarišta, od kojih je najveći broj u županiji Brašov, u centralnom delu zemlje.

Na 23 lokacije postoji sumnja da su neke ptice zaražene virusom H5 i stručnjaci nastavljaju da vrše laboratorijske analize. Zbog brzog širenja ptičjeg gripa, u Rumuniji se više ne čekaju rezultati o prisustvu visoko patogenog virusa H5N1, već se preduzimaju stroge mere već pošto se posle prve analize konstatuje postojanje virusa H5.

Direktor bukureštanske bolnice za zarazne bolesti Adrijan Streinu-Čerčel izjavio je da nema slučajeva oboljenja od ptičijeg gripa kod ljudi. U tu bolnicu je primljeno nekoliko odraslih i dece sa simptomima ove bolesti, ali su sve analize na virus ptičijeg gripa dale negativne rezultate i pacijenti se dobro osećaju.

Ministar poljoprivrede George Flutur izjavio je danas da krizni štab radi danonoćno na prevenciji širenja epidemije, precizirajući da se nastavlja kontrola na svim farmama u zemlji. Zabrinut zbog brzog širenja virusa ptičijeg gripa, predsednik Trajan Basesku je pozvao ministra poljoprivrede u bečku bolnicu Elijas, gde se nalazi na oporavku posle operacije diskushernije. Basesku je tražio od Flutura da ga obavesti o situaciji i preduzetim merama na prevenciji širenja virusa ptičijeg gripa.


XS
SM
MD
LG