Linkovi

Predreferendumska tišina o državnom statusu Crne Gore


Predreferendumska tišina uoči izjašnjavanja građana na referendumu o državnom statusu Crne Gore 21. maja počela je u ponoć. Zakonom o referendumu, predviđeno je da predreferendumska kampanja prestaje 48 sati prije dana održavanja plebiscita.

Pitanje na referendumu biće: “Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom”.

Odluka o nezavisnosti biće validna ukoliko bude podržana sa 55 odsto od broja važećih glasova, pod uslovom da je na referendumu glsala većina od ukupnog broja upisanih birača.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić primio je danas članove misije Parlamentarne skupštine OEBS-a i Savjeta Evrope koji će nadlegati referendum. Krivokapić se nada da će njihovo prisustvo pomoći da izjašnjavanje protekne u skladu sa demokratskim standardima.

Predstavnici OEBS-a i Savjeta Evrope saopštili su da su sigurni kako će glasanje proteći u fer atmosferi i u skladu sa međunarodnim standardima. Republička referendumska komisija do sada je izdala službena ovlašćenja za više od 3.400 domaćih i stranih posmatrača koji će nadgledati referendumsko izjašnjavanje 21. maja.

Republička referendumska komisija izdala je do danas akreditacije za 635 domaćih i novinara iz regiona i svijeta, koji će pratiti crnogorski referendum o državnom statusu.

Nevladine organizacije Centar za monitoring (CEMI) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT) najavile su da će prve preliminarne rezultate referenduma o državnom statusu Crne Gore saopštiti u rekordnom roku, najvjerovatnije sat nakon zatvaranja biračkih mjesta.


XS
SM
MD
LG