Linkovi

Kompanija Simantek tužila  korporaciju Majkrosoft


Kompanija Simantek jedan od vodećih proizvođača antivirusnog i drugog softvera iz sektora internet bezbjednosti, tužila je korporaciju Majkrosoft za kršenje ugovora i zloupotrebu poslovnih tajni u izgradnji novog operativnog sistema Windows Vista.

Tužilac traži da gigant sa sjedištem u SIjetlu zaustavi rad na Visiti i odmah ukloni spotrnu tehnologiju na koju Simantek polaže autorsko i intelektualno pravo.

Majkl Šalop /Michel Schallop/ iz Simanteka kaže kako "kopiranje nije nadmetanje i kako njegova firma nema namjeru da se nadmeće sa svojom intelektualnom svojinom".

Majkrosoft, naravno, negira da je zloupotrijebio ugovor iz prethodnih aranžmana sa Simantekom i tvrdi da je riječ samo o uskom tumačenju ugovora.

Riječ je o velikom sudskom sporu tza obje firme – posebno za kompaniju Bila Gejtsa koja je već probila prvobitni rok za izradu Viste. Ako izgubi na sudu, SImantek će pretrpjeti snažan udarac jer Majkrosoft sa Vistom zadire direktno u tržište internet bezbjednosti.

U središtu spora je firma Veritas proizvođač sofvera za čuvanje i arhiviranje poslovnih podataka – koja je sa Majkrosoftom sklopila ugovor za specijalni dodatak Windowsu 2000 koji je nuđen poslovnom okruženju.

Simantec, proizvođač popularnog “Nortona” kaže da Majkrosoft iz tog aranžmana crpi i ugrađuje bezbejdnosne komponenete u Vistu (one koje je trebalo da izrađuje Veritas) i da tako direktno zadire u njegovu teritoriju, imajući u vidu da je Simantek kupio Veritas za čak 11 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG