Linkovi

Havijer Solana: Što pre nastaviti pregovore sa Srbijom


Danas su najviši evropski zvaničnici naglasili da Srbija ima ogroman ekonomski i kulturni potencijal, koji bi se trebao iskazati u skorom zaključenju pregovora sa Evropskom komisijom. Uz to, nagovešteno je da će, ako se utvrdi da Beograd ulaže sve napore u postizanju saradnje sa Hagom, Evropska unija da promeni sadašnji stav i nastaviti prekinute pregovore.

Dva ključna evropska zvaničnika, visoki predstavnik EU, Havijer Solana i komesar za proširenje, Oli Ren su danas, odvojeno uputili poruke u kojima se nadaju da će zvanični Beograd uložili sve napore kako bi locirao, uhapsio i prebacio u Hag Ratka Mladića. Za Solanu je dovoljno da glavna tužiteljica Haško suda, Karla del Ponte potvrdi da srpske vlasti čine sve što je u njihovoj moći kako bi ispunile ovaj zadatak, da Brisel promeni sadašnji stav i odmrzne pregovore sa Beogradom.

Medjutim, takvo nešto se još nije dogodilo i prilike ostaju iste kakve su bile u vreme donošenja odluke Komisije o otkazivanju narednog kruga pregovora.

Da će Srbija u skoro vreme uspeti da savlada hašku prepreku, nada se i evropski komesar za proširenje, Oli Ren, koji potvrdjuje da će Komisija i ostale zvanične briselske adrese učiniti sve sa svoje strane da se započeti pregovori i zaključe kako je prvobitno planirano, do kraja ove godine. Ipak, da bi dobili priliku da iskažu svoju spremnost, evropski zvaničnici moraju da čekaju na pozitivne korake iz Beograda- transfer u Hag nekadašnjeg zapovednika vojnih snaga bosanskih Srba, čime bi se i praktično dokazalo da zemlja "iza sebe ostavlja nacionalističku prošlost, a okreće se evropskoj budućnosti".

XS
SM
MD
LG