Linkovi

EU će prihvatiti volju građana Crne Gore


Neposredno pred referemdum u Crnoj Gori, evropski zvaničnici naglašavaju da je Brisel spreman da prihvati rezultate demokratski izražene volje gradjana. Ukazuje se, uz to, da zbivanja u državnoj zajednici ne mogu imati bilo kakvog uticaja na susjednu Bosnu i Hercegovinu i ostatak regiona.

Neposredno pred referendum u Crnoj Gori, zvanični Brisel ne pokazuje znake nervoze - sa najviših mjesta se tvrdi da je Unija sprema da na rezultat.

Predsjedavajuća EU, austrijska ministarka inostranih polslova, Ursula Plasnik:

"Evropska unija je, naravno, pripremljena da se nosi sa posljedicama referenduma. Mi smo dali ključni doprinos u uspostavljanjun konkretnih uslova državanja referenduma. Ambasador Lajčak je taj koji je pomogao da se postigne sporazum izmedju vlasti i opozicije oko konkretnih modaliteta koji će se pažljivo nadgledati i što očekujemo od svih strana. Sada čekamo na referendum i odluke kakve će donijeti crnogorski gradjani, odluke koje će, sasvim jasno, Evropska unija poštovati".

Izvori bliski visokom predstavniku EU, Havijeru Solani, naglašavaju, uz to, da se aktuelna zbivanja u državnoj zajednici, poput crnogorskog refrenduma ili pregovora o konačnom statusu Koosva, ne smiju odraziti na susjede- BiH o ostatak regiona. Po njima, riječ je o odvojenim procesima, koje zvanični Brisel, uz ostatak medjunarodne zajednice, pažljivo posmatra i u kojima aktivno učestvuje. Jedan od razloga evropskom angažmanu je, uz podršku što bržem i uspješnijem zaključenju otvorenih pitanja, i nastojanje da ona ne ostave traga na širi prostor regiona koji je, više ili manje, i sam usred teških i zahtjevnih reformskih procesa.

XS
SM
MD
LG