Linkovi

Štajnmajer traži da Srbi i Albanci u pregovorima pokažu spremnost na kompromis


Ministar inostranih poslova Nemačke Frank-Walter Steinmeier je u razgovoru sa predsednikom vlade Kosova Agimom Čekuom zatražio da i albanska i srpska strana u pregovorima o Kosovu pokažu „mnogo fleksibilnosti i spremnosti na kompromis“.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova u Berlinu navodi se da je Štajnmajer u razgovoru sa kosovskim premijerom ukazao „da je ispunjenje standarda neodvojivo vezano za pregovore o statusu Kosova“ i da „posebno manjine moraju da dobiju odgovarajuću zaštitu“.

Premijer Čeku nam je u izjavi datoj u Berlinu, na pitanje šta je bila glavna poruka njegovih nemačkih sagovornika rekao da je to bio stav da će „Kosovo biti demokratska, multietnička zemlja koja će omogućiti da svi gradjani bez obzira na nacionalnu pripadnost žive slobodno i imaju sva prava koja im pripadaju po zakonu“.

„Vlada i institucije Kosova će to i garantovati. Mi u ovom procesu pregovaranja nudimo rešenja koja će omogućiti srpskoj zajednici da upravlja sama sobom.Sva rešenja koja i nudimo odnose se na to da olakšamo život, da omogućimo slobodan, dostojan život svih gradjana, u ovom slučaju srpske zajednice na Kosovu. To je naš cilj”, rekao je Čeku.

Štajnmajer je „posebno pozdravio nastojanja, vidna od stupanja premijera Čekua na dužnost, da se izadje u susret kosovskim Srbima“ i izrazio nadu da je to „samo početak trajnog i energično vodjenog procesa izgradnje obostranog poverenje na Kosovu“.

Na pitanje da li do kraja leta očekuje bitan pomak u pregovorima o Kosovu u Beču, Čeku nam je odgovorio potvrdno i izrazio uverenje da će do kraja godine status Kosova biti rešen.

„Srbi na Kosovu ne treba da se boje nezavisnosti Kosova. Jer, ako je Kosovo, krivicom Slobodana Miloševića, izgubljeno za Srbiju, ono nije izgubljeno za Srbe na Kosovu. Srbi na Kosovu imaju budućnost, Kosovo ima zajedničku budućnost sa zemljama u regionu u sklopu EU i mi ćemo takvu budućnost osigurati za sve“, rekao je premijer Kosova.

Šef nemačke diplomatije je Čekuu preneo nemački stav da „cilj statusnih pregovora ostaje stvaranje multietničkog, demokratskog Kosova u kojem će svi gradjani, nezavisno od etničke priopadnosti živeti mirno i bezbedno“.

„Značajno je i u interesu ljudi na Kosovu da se otvoreno statusno pitanje reši što je moguće pre. Ljudima u regionu potrebna je jasna situacija. Samo tako u potpunosti mogu da se posvete izgradnji budućnosti“, rekao je Štajnmejer Čekuu.

XS
SM
MD
LG