Linkovi

U Crnoj Gori od ponoći predreferendumska tišina


Sa završne konvencije bloka za nezavisnost - do sada najmasovnijeg političkog skupa koji je organizovan u Podgorici, poručeno je građanima da na referendumu zaokruže "da" i omoguće da Crna Gora nakon 1918. povrati svoju državnu samostalnost.

Predsjednik državne zajednice SCG Svetozar Marović poručio je da će "Crna Gora zaokružiti na referendumu DA - za istoriju, za povratak u Ujedinjene nacije, za ostvaren san. DA je dan za vjekove. Niko neće imati srce i reći ne budućnosti Crne Gore. Zadrhtaće im ruka i sudiće im pokolenja", kazao je Marović.

Crnogorski premijer Milo Đukanović ranije je isključio je mogućnost da podrška nezavisnosti Crne Gore bude u sivoj zoni i ocijenio da će čist rezultat iznad 55 odsto obezbijediti brzu međunarodnu verifikaciju crnogorske nazavisnosti.

"Uvjeren sam da taj procenat podrške imamo i on će narednih dana samo narastati", rekao je Đukanović".

On je kazao da će "posebne benefite od crnogorske nezavisnosti osjetiti gradovi na sjeveru i stanovnici sjevernog dijela Crne Gore".

Predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović rekao je da podijeljenu Crnu Goru treba spojiti nakon referenduma, bez obzira na njegov ishod i pozvao glavne političke aktere da učine sve da 22. maj bude evropski dan za Crnu Goru.

“Uvjeren sam da će se Crna Gora spajati u zajedničkoj državi, a to podrazumijeva da demokratske i evropske političke snage i političari koji nisu korumpirani preuzmu dalje vođenje Crne Gore”, rekao je Bulatović.

Mitropolit Srpske pravoslave crkve u Crnoj Gori Amfilohije izjavio je da crkva poziva neprekidno da se sačuva mir u Crnoj Gori i da svako prihvati rezultat referenduma.

Odluka o crnogorskoj nezavisnosti biće validna ako za tu opciju glasa 55 odsto od broja važećih glasova, pod uslovom da je na referendumu glasala većina od ukupnog broja upisanih birača.

Podgorički Centar za monitoring i beogradski Centar za slobodne izbore i demokratiju predstavili su danas plan nadgledanja referendumskog glasanja i najavili da će prve projekcije rezultata saopštiti sat nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Inače, kampanja dva bloka protekla je u dominantno mirnoj atmosferi, neuobičajenoj za crnogorske političke prilike, upkos manjim incidentima koji su bili posljedica povišenih tenzija. Oba bloka zadovoljni su kampanjom koju su vodili.

XS
SM
MD
LG