Linkovi

Ben Vorks: Konačnu odluku o budućem statusu Kosova doneće Savet bezbednosti


VORKS: Mislim da se za kosovsko pitanje mora pronaći kompromisno rešenje, koje bi moglo da se formuliše kao “dvostruka autonomija“. Naime, tim konceptom bi se obezbedila dvostruka maksimalna samouprava. S jedne strane, samouprava Kosova unutar Srbije i Crne Gore, a s druge strane, samouprava Srba i Roma unutar srpskih opština na Kosovu. Na taj način bi se takodje ispoštovao protokol OEBS-a i povelja UN, kojima se stipuliše da se medjunarodno priznate granice ne mogu nasilno menjati. Opcijom “dvostruke autonomije” bi se takodje obeshrabrile secesionističke težnje na jugu Srbije i u Sandžaku, kao i u drugim zemljama širom sveta. Presedan nezavisnosti Kosova mogao bi da bude korišćen, recimo, protiv Rusije u Dagastanu, Južnoj Osetiji, Abhaziji i drugde. U jeku ekspanzije Evropske unije, ne verujem da će se Evropljani oduševiti stvaranjem novih mini državica.”

GLAS AMERIKE: Kakvu opciju podržavaju SAD i medjunarodna zajednica?

VORKS: “Postoje indikacije da su SAD naklonjene konačnoj nezavisnosti Kosova. Medjutim, federalistički pristup, koji zagovara Beograd, a koji je u srži američkog političkog sistema, ide u prilog koncepta “dvostruke autonomije”. Medjutim, bez obzira na budući status Kosova, u svetlu postojanog nasilja u toj pokrajini, treba imati na umu da će prisustvo UN, Evropske unije i medjunarodnih snaga biti potrebno još dugo vremena i da su u takvoj situaciji stvaran suvernitet i nezavisnost teško zamislivi.”

GLAS AMERIKE: Kakva bi mogla da bude uloga Rusije i Kine u rešavnaju budućeg statusa Kosova?

VORKS: “Naravno, konačnu odluku o budućem statusu Kosova doneće Savet bezbednosti UN. Rusija i Kina bi mogle da budu faktor ravnoteže u odnosu na snage na Zapadu koje zagovarju nezavisnost pokrajine. Dakle, ako se ne postigne kompromisno rešenje, Rusija i Kina bi mogle da iskoriste svoje pravo veta protiv inicijative za nezavisnost, koja bi eventualno potekla od SAD, Nemačke, Francuske i Britanije.”

GLAS AMERIKE: Da li bi nepotpuna saradnja Beograda sa Haškim tribunalom mogla da utiče an ishod pregovora o budućem statusu Kosova?

VORKS: To bi moglo da se dogodi indirektno. Medjutim, da bi se to sprečilo i ispravile neke novije “istorijske proizvoljnosti”, posle kojih je došlo do jake antisrpske kampanje i antisrpskog stava na Zapadu, potrebno je da se Beograd što pre oslobodi tog balasta i ispuni svoje obzveze prema Haškom tribunalu. Mladić bi mogao na sudu iznese da svoja gledišta i razjasni neka kontroverzna pitanja. Stoga mislim da je maksimalna saradnja Srbije sa Haškim sudom najbolji način da se zašitite srpski interesi.”

XS
SM
MD
LG