Linkovi

Anan nezadovoljan rešavanjem sporova sa Iranom i Severnom Korejom


Generalni sekretar UN Kofi Anan izrazio je nezadovoljstvo nedostatkom progresa u rešavanju iranskog i severnokorejskog nuklearnog spora. Kako izveštava novinar Glasa Amerike iz Tokija, Stiv Herman, Anan je nazvao te sporove ”krizama” i rekao da je njihovo rešavanje hitno.

Generalni sekretar UN Kofi Anan danas je izdvojio iranski i severnokorejski nuklearni program kao situacije koje “uzrokuju akutnu internacionalnu zabrinutost.” On je apelovao na Iran i Severnu Koreju da se vrate medjunarodnim pregovorima radi rešavanja tih pitanja. U govoru na Tokijskom univerzitetu i, kasnije, na konferenciji za štampu, Anan je rekao da bi Iran trebalo da povede direktne pregovore sa medjunarodnom zajednicom, dok Severna Koreja mora da se vrati zastalim pregovorima šest zemalja pošto je to jedini put ka progresu.

“To je ozbiljno pitanje i to je kriza u smislu potrebe aktivnog angažovanja i kreativnosti u nalaženju rešenja.”

Japan je zajedno sa SAD, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom apelovao na Severnu Koreju da odustane od nuklearnog oružja, koje Pjongjang, kako je to saopštio, već poseduje. Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku namenu, ali SAD i Evropska unija smatraju da Teheran namerava da izgradi i nuklearno oružje. Iranski predsednik, Mahmud Ahmadinedžad, odbacio je u sredu najnoviji predlog Evropske unije za rešenje tog spora. Uprkos postojanom odbijanju Teherana, Anan je rekao da usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom bi se Iran osudio, nije neminovno.

“Ne verujem da će Savet bezbednosti usvojiti rezoluciju ove ili iduće nedelje. Imate diskusije koje se odvijaju na medjunarodnom planu. Svi su svesni da je to pitanje hitno i da se mora rešavati pažljivo.”

Severna Koreja učestvuje na povremenim pregovorima o svom nuklearnom programu. U septembru prošle godine Pjongjang se u načelu saglasio da obustavi taj program u zamenu za medjunarodnu pomoć i bezbednosne garancije, ali posle toga nije bilo razgovora o primeni tog sporazuma.

XS
SM
MD
LG