Linkovi

Kandidat za novog direktora CIA Majkl Hejden brani kontroverzni program prisluškivanja


Kandidat predsednika Buša za direkora Centralne obaveštajne agencije, general Majkl Hejden, ustao je u odbranu kontroverznog programa prisluškivanja rekavši da se radi o sastavnom delu rata protiv terorizma. Neki zakonodavci osporavaju legalnost tog programa. Sa Kapitol hila, gde se u Senatu održava pretres povodom potvrde generala Hejdena za direktora CIA-e, javila se novinarka GA, Debora Tejt.

Radi se programu koji je uspostavio general Hejden dok se nalazio na čelu Agencije za nacionalnu bezbednost, a koji ima za cilj nadgledanje telefonskih poziva izmedju osoba u SAD i osoba u inostranstvu koje se sumnjiče za terorizam. General Hejden je pokušao da ublaži zabrinutost nekih senatora koji osporavaju legalnost programa pošto isti zaobilazi nadležnost specijalnog saveznog suda koji mora da odobri sve operacije prisluškivanja u zemlji. Obraćajući se članovima Senatskog odbora za obaveštajna pitanja, general Hejden je rekao da je program pod intenezivnim nadzorom i da se sve aktivnosti vezane za njega pomno preispituju.

Meta programa je al Kaida, aktivnosti se sprovode kada za njih postoji verovatan razlog, sve je dokumentovano. Dokumentacija sadrži obrazloženja i mora da se udovolji nizu uslova za nadziranje nekog telefonskog broja za koji verujemo ima bilo kakve veze sa neprijateljem.

General Hejden tvrdi da je taj program orudje u borbi protiv terorizma, a s tim se slaže i predsedavajući Senatskog odbora za obaveštajna pitanja, Pet Roberts, iz države Kanzas.

Bez ikakve sumnje mogu da kažem da verujem da je program Agencije za nacionalnu bezbednost legalan i potreban, i da bi bez njega američki narod bio manje bezbedan.

Senator Karl Levin, demokrata iz države Mičigen, pozvao je Hejdena da - ukoliko bude potvrdjen na položaju direktora CIA-e - obnovi analitičku nezavisnost te agencije. Senator Levin je jedan od mnogih demokrata u Kongresu koji smatraju da je uoči invazije na Irak manipulisano obaveštajnim podacima da bi se podržala želja Bušove administracije da zbaci Sadam Huseina sa vlasti.

Sledeći direktor mora da obnovi ktitički važnu ulogu CIA-e. Stoga najveći prioritet novog direktora mora da bude snabdevanje predsednika i članova Kongresa blagovremenim, objektivnim obaveštajnim podacima koji su lišeni svih političkih motiva.

General Hejden je priznao da je obaveštajna služba zakazala pre iračkog rata, dodavši medjutim da je izvukla pouku iz svojih grešaka. ”Moramo biti jasni i direktni u vezi sa onim šta znamo, šta mislimo da je tačno i -- šta ne znamo,“ rekao je Hejden. A na pitanje koliko je verodostojna prognoza CIA-e da bi Iran mogao da razvije nuklearno oružje kroz nekoliko godina, general je odgovorio:

Rekao bih da se to može reći sa pouzdanošću od 50% ili više.

Ukoliko bude potvrdjen, general Hejden će na položaju direktora CIA-e zameniti Portera Gosa koji je podneo ostavku početkom ovog meseca.

XS
SM
MD
LG