Linkovi

Pentagon nije demantovao ni potvrdio vesti o ubistvu iračkih civila


Sekretarijat za odbranu odbio je da potvrdi ili demantuje optužbe pojedinih članova Kongresa da je nedavna istraga potvrdila da su američki vojnici u Iraku, u jednom incidentu u Irak, prošle godine, ubili najmanje 15 civila. Kako izveštava novinar Glasa Amerike, Al Pesin, Pentagon tvrdi da je istraga još uvek u toku.

Incident se dogodio u novembru u gradu Hadita. Prvi medijski izveštaji o njemu pojavili su se nekoliko meseci kasnije, a preliminarna vojna istraga pokrenuta je u februaru ove godine. Njen rezultat bila je preporuka da se pokrene i zvanična krivična istraga, za koju vojni zvaničnici tvrde da je još u toku. Prema zvaničnom vojnom saopštenju 15 iračkih civila poginulo je u incidentu za koji se tvrdi da je posledica eksplozije takozvane improvizovane eksplozivne naprave, koju su izazvali pobunjenici. U eksploziji je navodno poginuo i jedan američki marinac. Medjutim, u medijskim izveštajima navodi se da su irački civili ubijeni pošto su marinci otvorili vatru da bi se osvetili za ubistvo svog druga. Kongresmen Džon Murta je u sredu izjavio da vojna istraga ukazuje da su marinci poubijali civile bez razloga.

«Nije bilo oružanog sukoba. Radilo se o eksploziji te naprave u kojoj su stradali nevini ljudi. Naši vojnici su preterali u svom reagovanju, zbog pritiska kojem su izloženi, i poubijali te nedužne civile.»

Kongresmen Murta je takodje rekao da su ubijena 24 iračka civila, a ne 15, kako je navedeno u vojnom saopštenju. Murta je i sam bivši marinac i cenjeni stručnjak za pitanja odbrane, koji snažno podržava oružane snage. Pre šest meseci on je pozvao Bušovu administraciju da što pre povuče američke snage iz Iraka. Portparol Sekretarijata za odbranu, Brajan Vitman odbio je da komenatariše ili demantuje tvrdnje kongresmena Murte o rezultatima vojne istrage.

«Prema preporuci vojnog istražitelja pokrenuta je krivična istraga koja je još u toku. Stoga bi bilo preuranjeno, i po mom mišljenju, neodgovorno da sudimo o bilo kom pojedincu ili jedinici dok istraga ne bude okončana.»

Vitman nije želeo da kaže kada će istraga biti završena, ali je najavio da će odgovorni biti kažnjeni ukoliko je bilo prekršaja. Marinska jedinica, koja je bila umešana u pomenuti incident, se u medjuvremenu vratila u SAD, trojica oficira, koji su takodje bili umešani, oslobodjeni su komandnih dužnosti do okončanja istrage.

XS
SM
MD
LG