Linkovi

Prodi na čelu 61. posleratne italijanske vlade


Italijanska 61. posleratna vlada, koju predvodi lider umerene levice Romano Prodi, danas je položila zakletvu posle petonedeljnog političkog vakuuma. Vladi sada mora da bude izglasano poverenje u oba doma Parlamenta, o čemu iz Rima izveštava novinarka Glasa Amerike Sabina Kastelfranko.

Samo dan pošto je lideru umereno levičarske koalicije Romanu Prodiju dat mandat da formira novu Italijansku vladu, njegov kabinet je danas u Predsedničkoj palati položio zakletvu.

Odmah posle opštih izbora u aprilu, Prodi je počeo da sastavlja vladu, nastojeći da zadovolji sve saveznike u koaliciji sastavljenoj od devet partija. Predstavljajući spisak od 26 članova kabineta italijanskom predsedniku Đorđu Napolitanu, 66-ogodišnji Prodi je najpre pročitao imena osam ministara bez portfelja, od kojih su šest žene. Potom je nastavio sa predstavljanjem onih koji imaju zaduženja.

Prodi je rekao da će ministar inostranih poslova Masimo D’Alema i ministar kulture Frančesko Ruteli, biti i potpredsednici vlade. Bivši komunista D’Alema i još jedan član novog kabineta, ministar unutrašnjih poslova Đulijano Amato, svojevremeno su bili premijeri.

Prodi je rekao da mu je velika želja uspostavljanje sloge i jedinstva u zemlji, dodavši da je njegov tim ujedinjen i ujednačen i da će služiti ceo mandat. Prodi je takođe istakao da će mu prva obaveza biti ponovno građenje duha siolidarnosti i konsenzusa u pogledu ciljeva koje treba ostvariti da bi zemlja krenula napred, a to, kako je rekao, znači smanjivanje trvenja.

Prodijev kabinet je predstavljen tačno deset godina posle predstavljanja njegove prve vlade, na današnji datum, 1996. Ta vlada je pala posle dve godine, kada su komunisti prestali da je podržavaju.

S obzirom na raznolikost partija koje sačinjavaju sadašnju umereno levičarsku koaliciju, mnogi u Italiji se pitaju koliko će ova vlada ostati na vlasti. Umereno desničarska koalicija Silvija Berluskonija, koja je izgubila na izborima sa veoma malom razlikom, obećala je da će biti jaka opozicija. Prodijevoj vladi treba da izglasaju poverenje oba doma Parlamenta. On je rekao da će sutra da se obrati članovima Senata, a da će početkom iduće nedelje govoriti u Donjem domu Parlamenta.

XS
SM
MD
LG