Linkovi

Statusno rješenje za Kosovo između dogovorenog i nametnutog


Prostor izmedju "dogovorenog" i nametnutog" rješenja je onaj u kojem bi trebalo tražiti rješenje za Kosovo, stav je izslanika UN-a za za pregovore o statusu Kosova, Marti Ahtisarija, izrečen nakon njegovog susreta sa najvišim zvaničnicima NATO-a u Briselu.

U skoro vrijeme trebalo bi očekivati ako ne značajnije pomake u pregovorima o budućnosti Kosova, onda bar konkretnije ocjene medjunarodnih zvaničnika o trenutnoj situaciji u kojoj se pregovori i Kosovo nalaze, kao i o skorim prespektivama. To je danas najavio izaslanik UN-a za pregovore, Marti Ahtisari, informišući novinare da će nakon izvještaja Savjetu bezbjednosti šefa civilne uprave UN-a, Sorena Jesena Petersena, i on tom istom tijelu podnijeti izvještaj o napretku pregovora.

Iako se nada da će nakon toga biti moguće da se krene u suštinu pregovora, posvećenu statusu Kosova, finski diplomata ostavlja otvoren prostor da se u zacrtanom roku ne nadje zadovoljavajuće rješenje:

"Moramo da pokušamo da nadjemo rješenje tokom ove godine. Drugim rječima, medjunarodna zajendica se kreće naprijed. Već sam jednom to rekao - u svome životu sam naučio da postoji nešto između "dogovorenog" i "nametnutog" rješenja. U životu postoje različiti modaliteti i vrste rješenja. Ova dva su ekstremna, ali imate sivu zonu izmedju toga. Zato ne bi trebalo da govorimo o tome kako da dodjemo do kraja svega ovoga, već, po mom mišljenju, trebalo bi da pokušamo da riješimo problem. Ako se to ne desi do 31. decembra, moramo se s tim pomiriti, ali nema nekog novog vremenskog okvira sem onoga koji je postavila Kontakt grupa".

Na pitanje da li vidi neku vezu između referenduma u Crnoj Gori i rješavanja statusa Kosova Ahtisari je rekao da to smatra "odvojenim stvarima" i da ne vjeruje da bi referendum u Crnoj Gori mogao imati uticaj na proces određivanja statusa Kosova.

Generani sekretar NATO, Jap de Hop Shefer je još jednom ponovio stavove Saveza:

"Ključne tačke su jasne - KFOR je tamo da podrži ovaj proces pregovora - NATO podržava proces kojim rukovodi Ahtisari. Druga važna tačka je da su svi pripadnici KFORA-a na kosovskom terenu da zaštite i većinu i manjinu, uključujući i vjerske objekte i NATO će ostati tamo. Vojni saveznici su svjesni da odredjeni broj važnih stavri treba da se završi- implementacija standarda, uključenje srpske manjine u kosovske institucije i bliska saradnja sa šefom civilne uprave na Kosovu, Petersenom i izaslanikom Ahtisarijem".

Izaslanik UN-a za pregovore, Marti Ahtisari nakon Brisela putuje u Strazbur na susrete u Savjetu Evrope a zatim o pregorima o statusu Kosova razgovara sa njavišim zvaničnicima Moske i Pekinga.

XS
SM
MD
LG