Linkovi

MTV i Majkrosoft objavili rat Eplovom ‘ITunes-u'


Ime mu je Urge – što u slobodnom prevodu znači motiv ili impuls. Riječ je o novoj MTV-jevoj internet muzičkoj prodavnici – čiji je suvlasnik Majkrosoft. To je izazov Apple-ovom iTunesu koji dominira na globalnom tržištu.

"MTV-jev Urge je upakovan sa novom, 11. generacijom Windows Media plajera. Tokom godine, očekuje se da će biti istovremeno uvezan i u novi Majkrosoftov operativni sistem Vista", kaže analitičar muzičke industrije Rej Mekdonald.

On dodaje da će kao i iTunes, Urge korisnicima omogućiti preuzimanje muzike u MP3 formatu, po osnovu mjesečne pretplate koja će biti kurentna cijenama iTunesa.

"Istovremeno, pred MTV-jem je veliki izazov., jer je Apple na tržištu već pet godina sa popularnim iPodom. Prodali su čak 50 miliona tih uređaja, a od 2003 korisnici su preuzeli milijardu pjesama preko iTunesa."

Poput iTunesa, Urge će ponuditi singlove za dolar, ili cijele albume za oko 10 dolara. Takođe Urge planira da ponudi ogromnu fonoteku sa više od dva miliona numera. MTV-jev savez sa Majkrosoftom u poslovnom okrženju uživa solidan respekt.

Rej Mekdonald procjenjue da su dvije kompanije dobro pokrile tržište i da kao već dokazani entiteti tržištu nude vrlo prepoznatljiv brend."

ITunes i Urge nisu kompatibilni sistemi. Urge nema nikakvu konekciju sa Ipodom, ali biće kompatibilan sa brojnim konkurentskim MP3 plejerima – koji za sada nisu ozbiljno zasmetali Appleovom uređaju.

Reja Mekdonalda ovo podsjeća na već zaboravljenu dilemu VHS ili BETA Video. i pitanje ima li na tržištu mjesta za oboje. Možda u ovom konkrentom slučaju, smatra Mekdonald.

Analitičari kažu da će korisnici imati samo koristi – jer je moguće da će posljedica rata koji su MTV i Majkrosoft danas objavili Apple-u - biti pojeftinjenje numera u on-line prodaji.

XS
SM
MD
LG