Linkovi

Joahim Riker: Privatizacija ne sme biti talac političkih procesa na Kosovu


“Veoma je važno da nijedno društvo u svetu ne dozvoli da imovina koju poseduje bude neiskorišćena… jer proces privatizacije ne sme biti talac političkih procesa na Kosovu,” poručio je u intervjuu za Glas Amerike šef četvrtog stuba UNMIK-a i zamenik specijalnog predstavnika, ambasador Joahim Riker.

Upitan da pojasni na osnovu čega je Evropska Unija započela process privatizacije na teritoriji koja još uvek nema definisan statu, sa firmama gde nema jasno određenih vlasnika i posebno u periodu dok je Kosovo još uvek sastavni deo državne zajednice, Riker je pojasnio:

Ono što treba razumeti jeste da je UNMIK preuzeo široke odgovornosti na Kosovu uključujući i one koje podrazumevaju rekonstrukciju i revitalizaciju privrede, a deo ovoga se odražava u povereništvu odnosno u Kosovskoj poverilačkoj agenciji koja upravlja svim firmama na Kosovu od 1999. godine. Proces privatizacije je jedan od načina revitalizacije i obnove kosovske privrede i to sigurno ne može i ne sme čekati razrešenje statusa Kosova.

A na pitanje zašto onda, po istim ovlašćenjima, UNMIK ne plaća kredite kosovskih firmi koji dnevno iznose 100.000 dolara već je to i dalje dužnost države Srbije, Riker nije dao odredjeni odgovor već se osvrnuo isključivo na odnos kreditor-vlasnik:

Postoji jedan formirani mehanizam, jedan utvrđeni sistem na Kosovu koji se odnosi kako na potraživanja od kreditora tako i na potraživanja vezana za vlasništvo. Oštećena lica bi morala da se obrate Kosovskoj poverilačkoj agencij, a zatim i Vrhovnom sudu. Neke od molbi i žalbi su već procesuirane, a neke će biti razmatrane uskoro. Mnoga fizička i pravna lica iz Srbije već koriste taj mehanizam.

Koliko procesu privatizacije u delovima gde žive uglavnom kosovski Srbi, pogotovo na severu Kosova, smeta funkcionisanje paralelnih struktura i nemogućnost pristupa firmama koje bi trebalo da prođu kroz process privatizacije, upitan je Joakim Riker.

Mislim da je veoma važno da kosovski Srbi više učestvuju u tom procesu, pre svega u fazama davanja ponuda. Drugo, važno je identifikovati odnosno prepoznati preduzeća na severu Kosova koja bi se privatizovala. Process privatizacije ne može biti talac statusa. Uzeću primer Brezovice: ne smemo ignorisati činjenicu da ono što nam treba u Štrpcu jesu ulaganja jer smo ove zime tamo imali veoma tešku sezonu. Potrebno nam je oživljavanje privatnog sektora i zato smo savetovali opštinskikm liderima da taj process i započnu jer ćemo, ukoliko uspostavimo saradnju, u potpunosti zaštititi interese srpske zajednice. Svaki novi investitor moraće da propisno zapošljava i lokalno stanovništvo.

XS
SM
MD
LG