Linkovi

Ahmadinedžad odbacio plan Evropske unije za rešenje spora o nukleranom programu Irana


Iranski lider odbacio je paket inicijativa koje je EU nameravala da ponudi Teheranu da bi obustavio svoj nuklearni program. Iz bliskoistočnog dopisništva Glasa Amerike u Kairu javlja se Čalis Mekdonou.

Iranski lider sa prezirom je odbacio evropski predlog da se Teheranu ponude odredjeni podsticaji kako bi prekinuo svoje nuklearne aktivnosti.

«Kažu da žele da nam ponude podsticaje!» izjavio je Mahmud Ahmadinežad i dodao – «Da li mislite da imate posla sa četvorogodišnjim detetom kome možete da date orahe i čokoladu u zamenu za zlato?»

Funkcioneri EU rade na paketu ekonomskih i tehničkih inicijativa kako bi se Iran podstakao da dobrovoljno odustane od obogaćivanja uranijuma. Taj paket obuhvata i ponudu nuklearnog reaktora na laku vodu evropske proizvodnje.

Medjutim, u govoru u gradu Arak, koji je prenosila državna televizija, Ahmadinedžad je istakao da niko neće ubediti Iran da zamrzne svoj nuklearni program.

Arak je lokacija gde Iran želi da gradi reaktor na tešku vodu uprkos protivljenju zapadnih zemalja. Stručnjaci kažu da takav reaktor proizvodi plutanijum kao nusprodukt i da lakše nego reaktor na laku vodu može da bude zloupotrebljen za proizvodnju atomskog oružja.

Ahmadinedžad je ponovio svoja ranija upozorenja kakav bi mogao da bude odgovor Irana ako mu Savet bezbednosti UN-a uvede sankcije.

«Ne primoravajte vlade i zemlje da istupe iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja», poručio je iranski lider.

Generalni sekretar UN-a Kofi Anan pozvao je Iran da razmotri evropski paket predloga pre nego što donese odluku. On je rekao novinarima u Tokiju da se nada da će se diplomatski pokušaji rešavanja nuklearnog pitanja Irana nastaviti, i da će sve uključene strane sesti za pregovarački sto bez predrasuda.

Pet stalnih članica SB i Nemačka trebalo je da u Londonu u petak razmotre evropski plan inicijativa za Iran. No, taj sastanak je po svemu sudeći odložen za narednu nedelju.

XS
SM
MD
LG